Административен съд – Благоевград излезе с решение по дело за оспорен вот за съветници.

Три партии настояваха да се касират резултатите, обявени от ОИК-Сандански, но магистратите не установиха изборни нарушения в Сандански. Жалбите им са отхвърлени като несъстоятелни, въпреки допуснати пропуски при отчитане на преференции. Това обаче не води до разместване на партийните квоти в ОбС-Сандански, се сочи в решението. То може да се атакува пред Върховен административен съд.

Припомняме, че магистратите в Благоевград преброиха бюлетините от вота на 29 октомври, пуснати в няколко секции. Ревизията бе извършена по делото за касиране на вота за общинските съветници в Сандански. Чувалите от СИК № 17, 26 и 32 бяха отворени в съдебната зала. Приета бе и математическа експертиза, а също и предоставени от ОИК-Сандански записи от видеонаблюдението. В хода на делото вещото лице получи и допълнителна задача по административния процес. От записите в СИК № 32 се вижда, че при сортирането на бюлетините мъж пише нещо върху бюлетините, без да е ясно какво. В тази секция са обявени около 50 бюлетини за недействителни. В СИК № 26 невалидните бюлетини са 66, които били празни и с кръгчета в полето за гласуване. В СИК № 17 на видеозаписа се вижда, че 48 бюлетини са недействителни, а в официалния протокол е вписана само една.

По искане на оспорващите, съдът назначи съдебно-математическа експертиза, която да даде становище отразяват ли се и как констатациите от проверката на изборните книжа на обявените резултати от проведените избори за общински съветници в община Сандански. Адвокатите на жалбоподателите оспориха протоколите на болшинството секционни избирателни комисии с аргумента, че са с невярно съдържание поради некоректно отчетени бюлетини – недействителни били обявени за действителни и обратното.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене