С връчване на наградите за най-добри филми приключи четиринадесетото издание на Международния фестивал за планинарски филм Банско 2014

IMG_1975

С връчване на наградите за най-добри филми приключи четиринадесетото издание на Международния фестивал за планинарски филм Банско 2014. Тази година жури с председател Президентът на Полската секция на „Клуба на изследователите“ Моника Рогожинска, имаше нелеката задача да изгледа  над 120 филма от конкурсната програма и да излъчи победителите в Банско филмфест 2014.

 

Ето и наградените филми:

Голямата награда (Гран При) на филма – „Гласове от Тундрата”, Холандия

Награда на Община Банско за филм, отразяващ бита и културата на планинските народи –  „Лешоядите на Тибет”, САЩ

Специална награда на журито – „Пазителката на планините“, САЩ

Награда за български филм – „Мечтата на Еверест”, България

Награда за цялостна реализация при екстремни условия –  „Стъпки по билото”, Словакия

Награда за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания –„Шанс едно на хиляда”,Австрия, Великобритания, САЩ, Аржентина

Награда на екипа на Банскофилмфест  – „Следи“, България

Награда на младежкото жури за филми от програмата Kids Banskofilmfest – „Сляпо доверие“, Словакия

„Благодаря на община Банско и на организаторите на фестивала Натали Петрова и Петър Атанасов, които през тези шест дни ни дадоха възможност да се насладим на богатата филмова програма. Лентите, които изгледахме ни завладяха и ни накараха да погледнем извън границите на възможното. Искам да подаря тези обувки, които носят хората, живеещи в Полските Татри, и да Ви пожелая с уверени стъпки да вървите напред към следващото издание на Банскофилмфест“ – каза Моника Рогожинска.

След връчването на наградите официалните гости на форума Нивес Мерои и Романо Бенет, които са една от най-силните в света съпружески двойки във височинния алпинизъм, също поздравиха многобройната публика на Банско и направиха презентация на своите изкачвания на  12 осемхилядника без кислород.

В рамките  на заключителната церемония по награждаването, бяха излъчени победителите от детската изложба на тема  „Защо обичам планината“. Oтличени бяха рисунките на  Евгения Стоицева, Полина Керанджиева, Илиан Чолев, Рада Янчовичина, Мария Драгова, Елон Каназирева, Михаил Янчовичин, Милена Халева и Мира Асева.

 

 

 

IMG_2002

IMG_2028

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене