Имен ден: 6 авторитетни имена черпят, а тези жени празнуват!

Почитаме велик закрилник на Православието, но също така е и Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден

Днес Православната църква почита паметта на Преп. Максим Изповедник. Той е един от най-големите и авторитетни църковни отци и учители на Православието.

Той е пламенен защитник на чистотата на православната вяра, запечатал верността си към нея с мъченическия подвиг на изповедничеството.

В своето богословие св. Максим разработва православното учение за двете воли, съответстващи на двете естества – Божествено и човешко, в Богочовешката Личност на Сина Божий Иисус Христос, и така става изразител на догматическата истина на Вселенската църква срещу монотелитската ерес.

Неговото учение по този важен въпрос залегнало в основата на вероопределението на VI Вселенски събор (681 г. сл. Р. Хр.).

Преп. Максим Изповедник е бил един от най-високообразованите мъже на своето време. Той е блестящ познавач на главните направления на древногръцката философия, от чието идейно наследство учителите на Църквата черпели изразни средства за по-ясното и точно формулиране на християнското богооткровено учение.

Дълбоко ерудиран и проникнат от духа на светоотеческото богословие, познаващ отлично богатото идейно съдържание на Христовото учение, духовното наследство и дълбоките корени на Църковното предание, св. Максим се проявил като плодовит християнски мислител и авторитетен учител на истините на вярата.

Днес повод да почерпят имат всички, които носят красивите имена Aгнeca, Валери, Валерия, Максим, Максимилиян и Неофит.

1. Името Валери е латинско и означава здрав.

2. Хората с това име съчетават два противоположни характера.
3. От една страна Валери може да бъде палав и обичащ риска, а от друга замечтан и много уязвим.
4. Тези мъже си търсят професия, която им позволява да пътуват често.
5. Хората с това име са много любопитни и пълни с положителна енергия, която им помага да създават нови приятелства.
6. Единственото, на което трябва да се научат, е концентрация, защото разсеяността ще им пречи, както в професията, така и в личния живот.
Валери има няколко имени дни:

 

21 Януари – Преп. Максим изповедник. Св. мчк. Неофит

7 Юни – Св. свщмчк Теодот, еп. Анкирски. Св. мчца Валерия

7 Август –  Петдесетница. Св. прпмчк Дометий. Св. мчца Потамия

На 21 януари се празнува и Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден.

От 1951 г. 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите, затова празникът ще бъде отбелязан официално и в много болници и АГ-отделения в страната.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене