Денков и Габриел – ротацията чука на вратата, има ли вече имена на министри (ВИДЕО)

Снимка БГНЕС

Премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел заявиха пред медиите, че процесът около ротацията на правителството върви спокойно, въпросите се решават взаимно, а рамките са очертани още при споразумението между партньорите. Те уточниха, че на този етап все още не се обсъждат конкретни имена, тъй като в момента се прави анализ на работата на министрите по изпълнението на програмите.

„Процесът върви спокойно и конструктивно и аз съм оптимист в това отношение“, посочи Денков.

„На този етап най-важното е наистина да имаме яснота за всеки един от министрите – къде сме се справили със заложените срокове в управленската програма, къде има може би риск от забавяне и какви са мерките той да бъде преодолян. Това, което на нас ни се иска да имаме, е една голяма яснота до края на годината България да продължава да отстоява приоритетите си и заложеното в законодателната и управленската програма”, допълни от своя страна и вицепремиерът Мария Габриел.

По отношение на влизането на страната ни в Еврозоната, премиерът подчерта отново, както и през изминалите дни, че целта е 1 януари 2025 година.

„Работим за тази цел, защото ако ние не действаме проактивно и с високо темпо, ще бъдем в ситуация от последните години, в която то самичко няма да се случи. Някой трябва да го свърши. Ако бъде отложено с 6 месеца, защото не сме покрили инфлацията, това е нормален процес, няма нищо фатално. Ние вървим по програмата, която ще ни доведе до крайния резултат – еврото да бъде основната валута, с която си плащаме в България. Нека да припомня, че ние и в момента плащаме в евро, не само когато става дума за жилища, но и много хора има кредитни и дебитни карти, които са свързани с еврото. Така че еврото няма да ни промени радикално живота, особено когато имаме фиксиран курс лев към евро, който никой не поставя под въпрос”, каза Денков.

Влизането в еврозоната остава висок приоритет за страната, допълни Мария Габриел. „Важно е и комуникационната стратегия да достигне до всеки един гражданин, за да сме подготвени и всеки да има яснота от ползите по присъединяването ни в Еврозоната”, каза още тя и подчерта, че предстоящите евроизбори са важни.

Габриел обяви, че ще направят всичко възможно темата за миграцията да не бъде политизирана популистки и инструментализирана с други цели, а да бъде в центъра на дебат с адекватни аргументи.

По отношение на новите конституционни съди, избрани от парламента, Денков каза, че са спазени процедурите и поздрави избраните.

„Ако е имало оценки на тяхната дейност, това е се случило по време на обсъжданията, с които се обсъждат кандидатурите и се задават въпроси. Не е наша работа да правим такива оценки”, каза Денков.

На въпрос към министър-председателя дали има притеснение, че „Възраждане” ще оглави комисията за контрол на службите, премиерът беше лаконичен: „Това, което виждаме системно, са едни антиевропейски позиции на „Възраждане”, по какъвто и начин да се крият, доста често съответстват на интереси на държава, която ни е обявила за врежаска. Така че да, имам своите притеснения, но този въпрос се решава в Народното събрание, така че това трябва да го кажат народните представители”, каза Денков.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене