С малка раничка на челото: Убиха посред бял ден пред култов благоевградски хотел Кьоравия

45-годишния Васил Горчев обиди американски посланик, а босът на ВИС Жоро Илиев кръщава детето на убития лихвар

На 20 януари 2005 г. в Благоевград в нощния бар на хотел „Ален мак“ е прострелян в главата от дистанция 45-годишния Васил Горчев, известен с прякора Кьоравия.

Кой и защо посегна на могъщия лихвaр, който си позволи да обиди американския посланик у нас Уилям Монтгомъри и чийто кръстник на дъщеричката е самият бос на ВИС-2 Георги Илиев?

 

Отговор на тези въпроси не е намерен от разследващите, въпреки че има различни версии и предположения.

Поръчковото убийство като във филм остава в графата „студени досиета“, която никой никога няма да отвори по простата причина, че не само не е възможно да се стигне до килърите, но и според запознати няма интерес това да стане, пише „Телеграф“.

Васил Горчев е част от т.нар. криминален преход. От времето, когато определени хора, наречени от народа „мутри“, бяха оставени да вървят и по ръба на закона, и отвъд него. В замяна на това някои от тях са сътрудничели на полицията било срещу врагове, било срещу свои, а други са правели отчисления от печалбите си към някои хора във властта.

Всичко това продължава безпроблемно през първите 10 години след промяната на 10 ноември 1989 г., след което започва „рязане на опашката на гущера“ и десетки падат убити. В такова време живее Кьоравия и в такова време става жертва на показен разстрел.

Досие

Васил Горчев Върбанов е роден в с. Драговищница, но постоянният му адрес е в Перник, където живее до началото на демократичните промени. Прякорът си Кьоравия получава като тийнейджър, след като при игра на хaзарт го заливат с киселина и ослепява с едното си око. Затова винаги след това ходи със слънчеви очила.

Според местни полицаи Горчев минава през различни престъпни бизнеси в Югозападна България. От разпределител на жрици на любовта до влиятелен наркопласьор и лихвар.

Раздава средства срещу високи лихви, а охранителите му събират парите. Личен приятел на Главния – босът на ВИС-2 Георги Илиев, който става и кръстник на дъщеричката му Йоана.

В средата на 90-те години Горчев е задържан за 24 часа в полицията за обиди към тогавашния посланик на САЩ у нас Уилям Монтгомъри. Дипломатът е гост на Американския университет в Благоевград и пребивава за кратко в хотел „Ален мак“, където живее Горчев. Подземният бос подмята зад гърба на чужденците обиди, заради което е откаран в районното.

Престъплението

На 20 януари 2005 г. пред хотел “Ален мак” в Благоевград има доста хора. На никого не му правят впечатление охранителите, които плътно придружават Горчев навсякъде. Той може да си построи имение, където пожелае в района, но живее в хотела от години, защото смята, че така е по-удобно и по-сигурно.

Около 13,20 часа босът разговаря с няколко от охранителите си на 7-8 метра от входа на нощния бар на хотел „Ален мак“. Изведнъж се свлича на земята и започва да агонизира, уцелен в главата от безшумен изстрел.

Ужасените му гардове виждат малка раничка на челото и реагират светкавично. Качват го в една от колите и с бясна скорост потеглят към Спешния център в Благоевград, но Кьоравия умира по пътя. По-късно съдебните медици ще установят, че раната е била несъвместима с живота.

Районът за минути е отцепен от полиция, започва претърсване на съседните сгради. Според свидетели на показния разстрел изстрелът най-вероятно е дошъл от строежа на сграда на бул. “Кирил и Методий”, на около 50 метра от хотела.

Разследването

Разследването установява, че е стреляно с малокалибрена флоберка. Спортната пушка е любимото оръжие на професионалните килъри, защото е лека, безшумна, точна и с малък откат. Осем месеца по-късно – на 25 август 2005 г., с такава пушка е застрелян от засада с един куршум и Жоро Илиев.

Разследващите са затруднени да установят кой е поръчителят на атентата срещу Кьоравия. Причината е, че много са заинтересуваните от смъртта му.

От една страна, той е раздавал крупни заеми срещу огромни лихви – след разстрела сред негови документи е открит бележник с имената на хора и получените от тях пари. Сред длъжниците има и немалко бизнесмени.

В черната книга са записани и гаранциите, срещу които Горчев е раздавал пари – жилища, ниви, заведения, складове и терени в Кюстендилско, Пернишко и Благоевградско.

Говори се, че 2,5 милиона евро е отпуснал срещу ипотеки на недвижимо имущество, а останалите около 500 хил. евро е раздал на ръка – по 5000-10 000 евро, срещу хвърчащи бележки. В региона лихварството му не е тайна.

От друга страна, Горчев би могъл да бъде поръчан заради пропаднал наркотрафик, осъществяван от сърбохърватска групировка.

Доказателства за това обаче не са събрани. Говори се, че залавянето на над 700 кг кокаин в края на 2004 г. на яхта в Испания е провал за български изпълнители на поръчката и няколко седмици преди убийството на Горчев в Благоевград пристига хърватски наркобос.

Той се среща с местния си колега Васил Арарски – Райко Кръвта. Никой не знае какво решение е било взето в дните около Ивановден, но на 20 януари Горчев е убит.

Той никога не е осъждан за лихварство или дрога.

Запори

Три години след убийството Комисията за отнемане на противозаконно придобито имущество запорира имотите, останали от Горчев за наследниците му, и по-късно те са отнети. Между тях са луксозен апартамент в курорта Свети Влас, автомобил “Мерцедес” и дружествени дялове във фирма, близо 40 000 евро открити в хотелската му стая, пари от банкова сметка на името на вдовицата и такива от продадени имоти. Отнетото със съдебни решения имущество е оценено общо на около 500 000 лева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене