Скандален клип буни духовете в Сатовча: Зъл „демон“ или жертва на „активно мероприятие“ е полицаят Г. Димитров, заплашил опонент с бой и счупване на носа

Два дни, клип заснет в сатовчанското село Вълкосел, разпространен в мрежата и изпратен до медиите, буни духовете в Гоцеделчевско.

В центъра на коментарите е полицай от ПУ на МВР Гоце Делчев, станал главен герой в заснет със скрита камера клип, на който се чува разпра между униформения  и неизвестен млад мъж. Чува се как  полицая, който на провокативния въпрос:  Какво, ще ме удариш ли?!, отговаря “ Не ще те ударя, ще ти счупя носа, не ми приказвай така, ще те кача в патрулката и ще те закарам в Абланица, там ще ударя, разбра ли, дръж се сериозно, пиян си като магаре….

Всичко това е изречено, след  подхвърляния от другата страна „:Що да не отговарям, ще ме удариш ли? Тука има камери“ и т. н. Клипът започва и завършва неясно. Записани са само думите на полицая и епизодичните предизвикателни подхвърляния на другия мъж.

Часове след случката, въпросното видео беше качено в няколко профила във фейсбук и изпратено до няколко медии. Struma. com също получи видеоматериала рано сутринта, в понеделник. Препратен ни от фейсбука на Beyzat Musov. Г-н Мусов бе човекът, който разказа за случилото се с полицая в национален  ефир.

Стана ясно, че той не е  бил свидетел, просто клипът  е дело на негови приятели, които заснели арогантното поведение на полицейския служител Георги Димитров и му споделили, че този полицай се държи нетърпимо, че от неговите действия са пострадали и други хора, като например едно момче, което е в чужбина.

Думите на Мусов бяха подкрепени от около 30-тина човека, дошли на импровизиран протест пред камерите да изразят несъгласието си с подобно поведение на служител на реда. Името на униформения излезе на светло, но  мъжът  „от другата страна“ и до момента е неизвестен.

Смелчагата от клипа, който спореше „очи в очи“ с арогантния полицай,  не застана пред камерата, не говори пред никого за случилото се, нямаше  куража да разкаже версията си пред  репортерите, да разкаже уплашил ли се е от запахите на униформения и  да се защити от  тежката обида, нанесена му от полицейския служител, а именно „пиян си като магаре“.

В този смисъл, неизяснено  остава обстоятелството, дали въпросният мъж наистина е бил пиян, колко е бил пиян и дали полицаят е имал основание да го асоциира с  „магаре“.   И до днес авторът на клипа е  анонимен.

Репортерската ни проверка установи, че в полицията след случката не е депозирана жалба или някакъв сигнал срещу полицая Георги Димитров. Казват, че авторът на клипа се страхувал от отмъщение, затова  нито жалба е депозирал, нито се показал пред камера. Необясним страх и бягство постфактум, при условие, че униформеният знае, с кого е влязъл в конфликт.

Възниква въпросът?!

Има ли умисъл в направения клип и станал ли е жертва полицейският служител на активно мероприятие, с цел дискредитирането му и  отмъщение на засегнати от него лица.?! В никой случай не оправдаваме подобно поведение на служител на реда. Думите му са груби, поведението му недопустимо. „Както и да го предизвикват, полицаят не трябва да изпуска нервите си, длъжен е да владее емоциите си и да реагира към нарушителите или такива, които се държат неуважително към пагона, спазвайки законите на Република България, с това правило се запознават всички полицейски служители, които влизат в системата на МВР.

Полицаят е погазил това правило и вероятно ще бъде санкциониран за поведението си. Другият участник обаче се скри, оставяйки ни да гадаем има ли предистория цялата случка.

Репортер нa Топ Преса  разговаря с хора, които познават полицая Георги Димитров, който много често давал дежурства в селата на община Сатовча. Бил известен като безкомпромисен служител, който глобявал наред всеки нарушител, дори санкционирал родителите на малки деца, оставени безпризорни, с тротинетки на улиците.

Хората по селата в общината се страхували от него, казват запознати. Това се потвърди и от разговорите ни с негови колеги, които твърдят, че резултатите му са отлични като служител на реда. Няма никакви дисциплинарни нарушения до момента, нито пък има оплаквания срещу него, това твърдят от полицията.

Във въпросната вечер, в която е заснет клипа, полицаят Димитров е бил на обход, разпределен по график за дежурство във Вълкосел. Минавайки покрай група млади мъже, седнали на пейка в центъра на селото, в близост до магазин-табак, мъжете започнали да се закачат с него, разказват запознати. „Ей Гоше, пак ли си дошъл да глобяваш“, на което полицаят първоначално не реагирал, направил опит да се качи в патрулния автомобил, но предизвикателстата продължили, докато се стигне до това, което се чува в клипа.

Това е версия, която разказват близки на униформения. „Искат да го уплашат, ама няма да успеят, не се плаши лесно„, казват запознати и продължават “ Той с това е известен, гледа си съвестно работата и не го интересува кого ще глоби, дори на собствения си баща би съставил акт, така говорят някои  в община Сатовча.

Други пък го осъждат яростно, дори беше направен опит за разпалване на етническо напрежение, като се твърди, че полицаят „мрази помаците“, затова ги глобявал.

За напрежение на етническа основа в община Сатовча не може да се говори, стана ясно от проведената вчера среща на ръководството на община Сатовча, кмета на Вълкосел и шефовете на областната дирекция на МВР..  Кметът на община Сатовча Арбен Мименов е категоричен, че  намеци за подобни отношения българи-помаци са крайно неверни и опасни.

Факт е, че в общините около Гоце Делчев масово се пие,бие  и шофира след употреба на алкохол и наркотици, затова и най-тежките катастрофи са ставали в този район. Ежедневно съобщаваме за пиянски сблъсъци,  побоища, жестоки убийства, след употреба на значително количество алкохол, писали сме за фатално завършващи младежки сбирки.

Пишем всеки ден за задържани шофьори, които управляват  дерегистрирани автомобили, такива които шофират без свидетелство за правоуправление и с висока скорост, което прави района особено опасен.

Затова изискванията към местната полиция са силно завишени, нужен е    сериозен контрол и засилено полицейско присъствие навсякъде. Миналата  година полицията в района е реагирала на над 40 сигнала за нарушение на обществения ред, скандали, сбивания в общините Сатовча, Гърмен и Гоце Делчев, все след употреба на алкохол.

Справка, която Топ Преса  поиска,  разкрива потресаващи цифри и по отношение на закона за движение по пътищата в района, което обяснява и непрекъснатото полицейско присъствие в малките населени места и Гоце Делчев..

Само за последната месеци  са арестувани около 40 водачи на МПС, качили се зад волана след употреба на алкохол и наркотици. Съставени са 2 акта  за дрифтове, 24 -има са шофирали нерегистрирани автомобили, 4 акта са съставени за превишена скорост в населени места, 13 са задържани за шофиране без свидетелство за правоуправление, 7 непълнолетни са сваляни от автомобилите, които управляват.

В последните години тук са ставали най-тежките катастрофи, с много ранени и починали, вследствие на необуздано младежко шофиране, употреба на алкохол и  неспазване правилата за движение. Много често пешеходци са помитани от пияни водачи на МПС, а невинни хора са ставали жертва на пиянска еуфория и безконтролност.

Полицаите са в непрекъснато напрежение, което обяснява грубостта им в определени случаи, но напреженето в работата им не може и да  оневини поведение като това на Георги Димитров.

В момента върви проверка срещу него, разпоредена от директора на ОД на МВР Благоевград, тя ще се наблюдава и лично от главния секретар на МВР Живко Коцев, който обяви официално, че МВР няма да толерира грубо поведение и превишаване на правата на полицейските служители.

Какво наказание ще понесе полицая, има  ли и каква е вината на  другия  участник в разпрата, ще стане ясно след края на проверката, чийто резултат ще съобщим. Очаквайте подробности.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене