Лисица изяде кокошките на кмета на Мурсалево, вълк дебне за жертви в Драгодан

Невиждана популация на лисици, чакали и вълци по поречието на река Струма уплаши жителите на селата Драгодан, Мурсалево, Боровец, Бураново и Крумово. Наскоро точно на кмета на село Мурсалево лисица  издави петте му кокошки в кокошарника. Юри Ковачев я уловил в клетка и дал на приятел да я пусне далеч от селото. Кметшата Ирина Ковачева с домашните яйца от кокошките месеше най-вкусните  сладки и погачи за празниците в Мурсалево, а сега ще купува яйцата от съседи.

Преди дни пък вълчица примамила в ливадите, на метри от къщата, домашното куче Балкан на семейство Кюркчийски от Долни Драгодан и му изяла главата. Съседката и роднина Снежана Кюркчийска чула предсмъртния вой на кучето през нощта, но не посмяла да излезе.

„Вълкът прави редовен маратон от моста на река Струма до автобусната спирка при село Драгодан”, сподели кметският наместник на селото Велко Христов, който е и ловец. Той коментира, че не са спрели от ловната дружинка да гонят лисиците и чакалите, но заради обезлюдяването на селата дивите животни са на прага на къщите на хората. „Има много чакали, а за вълка само мога да кажа, че се движи като сянка, направо е невидим. Много е умен и се пази. Съветвам възрастните хора нощем сами да не излизат на безлюдните улици. И да не ползват за сплашване пиратки, да не се самонаранят или да подпалят постройки. Лошото е, че ловният сезон свърши и хищниците се развихриха, но трябва да се вземе бележка за хищниците и да се обстрелват. За проблема с лисиците, чакалите и вълка бе уведомен и общинския съветник от село Мурсалево Николай Гълъбов, който ще сезира кмета на община Кочериново Станислав Горов и ОбС с настояване да се вземат бързи мерки, за да не пострадат възрастни хора.

ДЕНИ МИЛЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене