Миряни нощуват тази нощ в храма на свети Антоний в Мелник, търсят изцеление

 

Стотици миряни ще присъстват утре на храмовия празник на църквата „Свети Антоний Велики” в най-малкия ни град Мелник.

Десетки хора пък ще пренощуват в светата обител тази нощ, за да търсят изцеление на телесни и душевни болки. „Очакваме няколко семейства, които ще дойдат още днес. Осигурили сме електроуреди, за да не е студено в църквата”, споделиха мелничани, които помагат в храма. Църквата е единствената в България, която носи името на този светец, а в Европа има само още една и тя е в Италия.

Ще има и топли одеяла и черги, за да не измръзнат богомолците. Няма да бъде върнат нито един мирянин, защото тук ги води вярата в светеца – идват от различни краища на България. Всички си тръгват от светата обител с още по-голяма вяра, свети Антоний помага на тези, които вярват искрено, твърдят местни хора.

За тях това е един от най-големите празници, те са убедени, че свети Антоний бди над тях. Той е бил лечител, пази ни не само от болести, но и от бесове, казват мелничани.

Колона в средата на храма е опасана с тежки железни вериги и окови. Прангата през годините се е впивала в крака на стотици психично болни, на буйстващи хора.

Навръх храмовия празник ще бъде отслужена тържествена света литургия. По традиция на този ден идват и вярващи от съседна Гърция. Повечето са тук, за да търсят изцеление и опрощение.

Преди десетилетия държавата решила да се реставрира тази църква, но храмът останал затворен цели 33 години. Молитвеният дом отвори врати за богомолците през 2000 година. Реставраторите изнесли иконите и от тях до днес няма никаква следа. Цяло чудо било, че точно тази на св. Антоний я оставили в друг мелнишки храм – „Свети Николай“. Тя е върната, където й е мястото – в църквата „Свети Антоний Велики”.

Храм Свети Антоний-Мелник (1)

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене