Баба Зоя от петричкото село Богородица продава зеленчуци, за да възстанови параклис

  • След съновидение от св. Илия
  • Ванга, която й е вуйна, потвърждава казаното от светеца 

 

Упоритата баба Зоя Войнова събира левче по левче 20 бона, с които възстановява параклиса „Св. Илия“ в петричкото село Богородица.

Това става след съновидение по заръка на самия светец.

„Реших по едно време да оградя параклиса, за да не влизат животни. Но ми се яви насън свети Илия и ми каза – не така, искам покрив. Отговарям му – ама как ще стане, свети Илия, нямам никакви пари. „Ще стане“, ми каза и ме отведе на зеленчуковата борса в с. Кърналово, където започнах да продавам каквото има – коприва, лапад, зеленчуци“, споделя възрастната жена, пише „България днес“.

 

Баба Зоя

Баба Зоя

 

Така от сутрин до вечер бабата е на борсата и търгува със зеленчуци. Започва да събира стотинка по стотинка и да заделя всички спечели пари за Божия храм. В мисията безрезервно й помагат двамата й синове и много дарители.

 

Свети Илия

Свети Илия

 

„Моля се да има много вярващи хора. Да вървят по Божия път, а не по дяволския. Моля се да изкарам до стотака, да се порадвам на деца и внуци, да има за какво да се живее, но без болка и проблеми. Има ли такъв живот? Трябва да има! Има ли вяра човек, той върви напред смело и се справя с всичко. Горе свети Илия ми има номера на телефона и ще каже – айде, бабо Зоя, щом не те бива… И затова не се предавам“, казва с усмивка Зоя Войнова, която има близка връзка освен със свети Илия и с баба Ванга.

 

Ванга

Ванга

 

„Още от детските години свети Илия ме избра и ме беляза. Моите родители жънат на нивата, а аз лежа под дървото. И едно необяснимо явление от науката излиза от стария параклис. Като облак дим, метър на метър, минава точно над мен. Учудих се какво е това чудо на чудесата. Проследих го и ме отведе до храма на св. Илия в село Богородица. По-късно баба Ванга ми стана вуйна – омъжи се за мой вуйчо, и й зададох въпроса за това чудо. Тя ми каза, че той иска да възстановя параклиса и че ще ми помогне. Така малко по малко успях да събера 20 000 лв.“, казва още жената, която раздава на нуждаещи се камъчета с благословията на светеца, които помагат на всички.

 

 

Параклисът в петричкото село Богородица

Параклисът в петричкото село Богородица

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене