Руски свещеник отказа да се моли за Русия да победи Украйна

Виден либерален свещеник е изправен пред изключване от Руската православна църква заради отказа си да прочете молитва, в която моли Бог да води Русия към победа над Украйна, съобщи Arab news.

Църковният съд заяви, че Алексей Умински трябва да бъде „отстранен от свещенически сан“ за нарушаване на свещеническата си клетва. Решението беше изпратено за одобрение на патриарх Кирил, главата на руската църква, който твърдо подкрепя президента Владимир Путин.

Случаят показва как църквата се противопоставя на вътрешното инакомислие, докато подкрепя Путин и неговата впйна в Украйна, която вече наближава края на втората си година.

Църковният съд твърди, че Умински е нарушил клетвата си, като е отказал да прочете „Молитвата за Светата Рус“, архаично название на Русия, която Кирил е направил задължителна на църковните служби.

„Ето, тези, които искат да воюват, са вдигнали оръжие срещу Светата Рус, надявайки се да разделят и унищожат нейния единен народ“, се казва в молитвата, произнесена за първи път от Кирил на 25 септември 2022 г., седем месеца след нахлуването на Русия в Украйна.

Десетки руски православни свещеници са били наказани за това, че са оспорвали линията на Църквата по отношение на войната – например, че са чели молитви за мир вместо за победа – според онлайн групата „Християни срещу войната“, която е документирала техните случаи.

Умински е най-известната жертва досега. В продължение на 30 години той служи като старши свещеник в църквата „Животворяща Света Троица“ в Москва, преди да бъде внезапно уволнен този месец, точно преди православната Коледа, с ход, който подготви почвата за присъдата от 13 януари. Умински е известен с работата си в хосписи за умиращи деца и възрастни, а през 2022 г. ръководи погребението на бившия съветски президент Михаил Горбачов.

В интервю през ноември миналата година свещеникът заяви, че езикът на войната „по никакъв начин не е съвместим“ с църковната литургия.

Той насърчи вярващите да търсят свещеници, които „се молят повече за мир, отколкото за победа, и разбират, че всяка победа винаги е пирова победа в тези войни… В съвременните войни всяка победа почти винаги е равносилна на самоунищожение“.

Ксения Лученко, експерт по въпросите на Руската православна църква в Европейския съвет за външна политика, заяви, че присъдата срещу Умински е необоснована, тъй като молитвата, за която е обвинен, че е отказал да я прочете, не е била разгледана и одобрена от висшия орган на Църквата – Светия синод.

Тя заяви, че наказанието му е „доказателство за узурпирането на властта на патриарх Кирил в Руската православна църква и нарушаването на нейните уставни документи“.

Умински не е коментирал публично уволнението си. Църковният съд заяви, че решението за изгонването му е взето в негово отсъствие, след като той не се е явил, въпреки че е бил призоваван три пъти.

Общо 11 627 православни вярващи са подписали отворено писмо в негова подкрепа, след като той беше отстранен от поста свещеник на църквата „Света Троица“ и заменен от Андрей Ткачов, гласовит защитник на войната.

Те заявиха, че решението им е причинило голяма болка и ще лиши хиляди хора от духовна подкрепа, предава БГНЕС.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене