Доц. Кунчев: Грипната вълна започна, до 10 дни – грипна епидемия!

Снимка: архив, БГНЕС

Според него риск от развитие на епидемия от морбили засега няма

Грипната вълна е започнала, на прага на епидемия ще бъдем след една – две седмици. Това заяви доц. Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор, пред Нова тв.

Виждам как в отделни региони грипът започва да набира скорост и очаквам, че до десет дни първите области ще обявят грипна епидемия. Картината е динамична, каза доц. Кунчев. Той уточни, че развитието на болестта е според очакванията на специалистите, както във всеки зимен сезон, като се изключи периода на COVID 19.

„Щамът A1H1 „Виктория“, с който в момента се срещаме, е доста класически като протичане и не мисля, че при него ще има тежки последици, но всичко зависи от състоянието на организма. Голяма част от нас ще се срещнат с вируса, но няма да заболеят, други – ще заболеят, но ще го изкарат за пет – шест дни, част от тях и на крак“, обясни здравният инспектор.

Доц. Кунчев уточни обаче, че това при грипа не е характерно. Той така удря внезапно и силно, че обикновено човек е принуден да си остане вкъщи, добави той. Препоръчва се първите четири – пет дни, които са най-ключови и сме най-заразни, да ограничим контактите си. Така няма да се заразяват повече хора и няма да се стига до усложнения.

Препоръчително е в здравните заведения да се носят маски, отбеляза още доц. Ангел Кунчев. И сега опашките пред кабинетите на личните лекари се увеличават, там рискът хората да се срещнат с вируса е много голям, посочи той. „Колегите по места още с предепидемичната обстановка ще прибегнат до познатите мерки – ще спрат работа женските и детски консултации, ще забраним свижданията по болниците, ще призовем общопрактикуващите лекари да изнесат част от прегледите по домовете. От медицинска гледна точка носенето на маски на всички места е не само препоръчително, а бих казал – задължително“, каза доц. Кунчев.

„Следим заболяемостта, купуването на лекарства в аптеките, повикванията към Спешна помощ по повод на такива диагнози, така че се получава доста точна картина. Ако се стигне до ситуация, в която в един момент в цялата страна всички райони са в епидемия, това означава, че имаме национална епидемия и мерките могат да бъдат и национални, но практиката показва, че това рядко се случва“, обясни той.

COVID 19 и грипът могат да предизвикат неприятни усложнения, случаите се изравняват, но коронавирусът все още вкарва повече хора в болниците и за съжаление при него късните последици са доста сериозни, припомни доц. Ангел Кунчев. Грипът също не е за подценяване, при по-засегнати по някаква причина хора заболяването може да протече тежко и с усложнения, добави той.

Доц. Кунчев определи нивото на разпространение на варицела и скарлатина като умерено. „Ние не прилагаме ваксинопрофилактика. Варицелната ваксина трябва да бъде включена в календара за имунизации. От януари до март обикновено е периода от годината, когато шарките са най-разпространени”, обясни докторът.

Според него риск от развитие на епидемия от морбили засега няма. Но винаги има възможност за внос на заболяването от Румъния.

Елка Василева
dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене