Денков за Шенген и бежанците: Опити за внушения, за да бъдат изплашени хората

Снимка: БГНЕС

България спазва само Дъблинското споразумение

България не е поемала допълнителни ангажименти по отношение на бежанците освен тези от Дъблинския регламент в замяна на приемането ни в Шенген по въздух и вода, отсече премиерът Николай Денков в отговор на критиките на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който настоя, че страната ни ще бъде принудена да приеме много мигранти.

„По темата бяха смесени истини с лъжи. Две лъжи бяха казани – първата е, че има промяна в политиката на Дъблинското споразумение. То е подписано от България през 2007 г. и е променено през 2013 г. и е подкрепено отново от правителство, което е с мандат на БСП“, отговори на упреците на Костадинов Денков.

„Правителство не е приемало никакво друго задължение при приемането в Шенген освен да реагира достатъчно бързо по отношение на скоростта, с която се оформят молбите както изисква Дъблинското споразумение и то ще продължи да работи, докато не се приеме негова промяна. Факт е, че всичко, което е договаряно досега за Шенген е свързано със сегашното споразумение. Всичко друго са само опити за внушения, за да бъдат изплашени хората“, отсече премиерът.

Костадин Костадинов му отговори: „Както винаги лъжецът казва дръжте лъжеца“.

Според него България ще бъде залята от бежанци, защото досега Дъблинското споразумение не се е прилагало.

„Самите европейски държави си подхвърлят мигрантите като топки за пинг-понг, защото сега като ни задължат заради вас Денков, да вкарваме тези мигранти след не повече от 7-8 години ще се превърнем в държава с повече чуждестранни граждани, отколкото с български с този демографски срив“, каза Костадинов.

„Дъблинското споразумение е такова, каквото беше през 2013 г. и нищо няма да се промени по отношение на приемането на България в Шенген това, че вие се опитвате едно облекчение за бизнеса и гражданите да го представяне като неуспех е Ваше право като опозиция, но не плашете българските граждани“, обърна се към него премиерът.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене