Милен Керемедчиев с голяма новина за Шенген и Еврозоната

Това, за което претендира Австрия, няма икономически аспект, а по-скоро политически, категоричен е бившият заместник-министър на външните работи

Шенген по суша ще съвпадне с влизането ни в Еврозоната. Това мнение изрази бившият заместник-министър на външните работи и на икономиката Милен Керемедчиев тази сутрин пред БНР.

По думите му не съществува такова нещо като „частичен Шенген“. България и Румъния от кандидати стават членки.

Като преимущество той открои това, че България сега ще има много повече силни аргументи да преговаря за втория етап – сухопътните граници, да се случи възможно най-бързо.
Това, за което претендира Австрия, няма икономически аспект, а по-скоро политически, категоричен е Керемедчиев.

Има вълна от притеснение у европейските гласоподаватели относно увеличаващия се мигрантски натиск. Мигрантският въпрос ще бъде основна тема, която ще трябва да адресират европейските правителства. Правителство, което не го направи, ще получи много силен шамар от гласоподавателите, посочи Милен Керемедчиев.

Според него „граничните страни като България и Румъния са на мушката, на фокуса на европейските, на австрийските политици“.

Керемедчиев подчерта, че „няма никаква опасност да се превърнем в бежански център, в гето“. По думите му Дъблинското споразумение не работи и няма как да проработи.

Очаква ни доста напрегната година според него. Вълната от антимигрантски, крайнодесни и популистки партии набира скорост. „Следващите избори, които предстоят, и европейски, ще бъдат много напрегнати. Тези партии ще набират сила“, прогнозира Милен Керемедчиев.

Австрийският бизнес също е засегнат и е много по-заинтересован тези ограничения да паднат, смята Керемедчиев. Затова вместо да се опитваме да гоним втория най-голям инвеститор у нас – Австрия, трябва да се обединим и съвместно да оказваме натиск върху австрийското правителство.

Видя се в примера с Румъния, че оказването на натиск върху Австрия не работи, припомни бившият зам.-външен министър. По мнението му имаме много възможности за лобиране в добрия смисъл.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене