Кукери от Пиринско броят хилядарки за стари чанове

Хич не е евтино днес да си кукер. Скъпи са не само кожите за костюмите, но и чановете. Това важи най-вече за старите звънци, които са правени преди няколко десетилетия. Най-солено излизат чанове на 100 и повече години.

„Само един такъв чан тръгва от цена 2000 лева нагоре. Те са по-качествени. Някои се спазаряват по 3000-4000 лева. Скоро научих, че чан на над 100 години е продаден за 10 000 евро. Аз имам около 40 звънци. Но купувам нови от Перник, тук, в Пиринско, няма толкова добри майстори. Един комплект чанове – от най-малките до най-големите, излиза около 4000 лева“, твърди Радослав Равначки от село Крупник, който от дете облича кожените премени на Сурва.

Той уточнява, че чановете са с различна големина – от 7-8 см до над 20 см, а от това зависи цената им. Един комплект тежи между 70 и 75 килограма. Най-често кукерите носят по време на своите дефилета звънци, които тежат поне 20 кг, е понякога чановете са 30-40 килограма. Сред най-хубавите чанове са неврокопските. Проблемът е, че все по-малко са майсторите, които умеят да направят истински звънци, чийто звук е чист и ясен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене