В Петрич на четири места имаше ритуал по спасяването на Богоявленският кръст

На четири места в Петрич днес се извърши ритуал по потапяне на Богоявленския кръст. От миналата година в спасяването на кръста се прави и в езерото в градския парк, а  не само в кварталите „Виздол“, „Дълбошница“, „Шарон“. Традицията повелява в организацията да участват и станчинарските групи от града – всяка в своя квартал.

Първият ритуал днес се състоя в квартал Виздол. Над 20 млади мъже влязоха в студените води, за да извадят Богоявленския кръст. Кръстът бе спасен от 29-годишния Стоян Опренов. Пред медиите той каза, че участва за втори път. Опренов пожела здраве и успешна година на всички свои съграждани.

Йордан Костадинов на 18-години „спаси“ Богоявленският кръст, който бе потопен в езерото в градския парк. Пред медиите той каза, че се включва за втори път.

В квартал Дълбошница около 30 мъже взеха участие във ритуала. Там кръста бе спасен от 34-годишния Живко Атанасов. Той също каза, че участва за втори път. В квартал Дълбошница ритуала по спасяване на Богоявленския кръст се извършва в близост до църквата „Св. Георги“. По традиция всяка година свещениците, заедно със част от станчинарската група от квартала, правят шествие от църквата до мястото, където се потапя кръста. Те са облечени в традиционни носии или станичнарски маски и носят икона, на която е изобразено кръщението на Христос.

Последният ритуал по потапяне на Богоявленският кръст в Петрич беше извършен в квартал Шарон. Там ръководителят на станчинарската група на ж.к. Изток Иван Георгиев разказа пред медиите, че кръстът, който се потапя традиционно в Луда Мара е на вече покойният отец Михаил. Този кръст се използва откакто е създадена традицията по потапяне в този квартал през 2009 година, допълни Георгиев.

Около 16 мъже се потопиха в студените води на реката, като най-малкият участник беше 11-годишният Илия Георгиев. В квартал Шарон кръстът беше спасен от 24-годишният Христо Гецков. Пред медиите той каза, че участва за девети път, а това е четвъртият, в който спасява кръста. Източник: БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене