Огромен наплив на кандидати за Гранична полиция

Това не се е случвало отдавна

МВР се похвали с много голям наплив за работа в Гранична полиция в последните месеци и с възможност за избор на кандидати, което не се е случвало много отдавна.

Директорът на Гранична полиция Антон Златанов заяви, че когато е дошъл на поста си преди половин година, в службата е имало цели 700 незаети места. Само няколко месеца по-късно на практика всички места вече били заети. Това ставало в момента с конкурси на порции от по няколко десетки души. Златанов обяви, че имало страшен интерес за работа в Гранична полиция и за последния конкурс за попълването на 200 места се явили цели 600 кандидати.

От думите на Златанов, казани пред БНТ, стана ясно, че не само вече е попълнена дупката от 700 души, но и че ще поиска от правителството да увеличи броя на служителите на дирекцията с още 1200 нови щата, които били необходими за по-добрата работа на службата. В Гранична полиция работят в момента 7500 души. С новите 1200 бройки, те ще достигнат 8700 души. Исканото увеличение е над 15 на сто.

Според Златанов целият процес по набирането на въпросните 1200 души ще отнеме не по-малко от 4 години, защото за година може да бъдат назначени най-много по 300-400 души. „Всички те преминават подготовка, което изисква време“, заяви още той.

Златанов определи частичното допускане на България в Шенген като успех. Според него изцяло политически са причините страната ни да не бъде приета в свободното пространство и по сухопътни граници. „Ако чакаме изцяло политическите решения, които не зависят от нас, ще продължаваме да тъпчем на едно място. Затова приемам случилото се за успех“, уточни Златанов.

Той подчерта, че основният фокус на Гранична полиция през последната година е бил да се спрат мигрантите, опитващи да влязат през турската граница, тъй като това се явява външна граница на страната. По негови изчисления трафикът на бежанци през Сърбия е намалял с 40% и това се усещало в Австрия.

„Ние се справяме с бежанците много по-добре от много други страни. Но не ние сме най-големият проблем за Европа. Около 15% от мигрантите минават през Балканския път, докато по море през Гърция и Италия са около 70%“, каза още Златанов.

И той, както и транспортният министър Георги Гвоздейков, изказаха мнение, че скоро трябва да падне границата с Румъния. По думите му това няма да отнеме нито средства, нито някаква сериозна подготовка.

По думите на Златанов вече е започнала организация по летищата във връзка с промяната на статута на България. Той твърди, че всички изисквания на Австрия се изпълняват и в момента. „Засилваме операциите по сухопътните граници – българо-турска и българо-сръбска. Изпращат се сили от Фронтекс. Австрия обаче е само държава член, тя не може да диктува сама правила и например да казва на Фронтекс колко още хора да изпрати в България“, допълни главен комисар Антон Златанов.

Към днешна дата мигрантският натиск е нисък, твърди още той. „Бройката на нелегалните мигранти в Австрия без регистрация от 123 000 спадна на 46 000 души. Тяхното изискване е те да спаднат до около 90 000. Проблемът с мигрантите в Европа не е балканският път. През него минават около 15%, като това са данни на европейските държави, а не наши. Основният проблем, който имат в Западна Европа, е от централноевропейския път по море през Гърция и Италия, където минават около 70% от мигрантите“, казва още Златанов.

По негови думи новите гранични полицаи щели да бъдат необходими за през пролетта и лятото, когато се очаква натискът на мигранти да нарасне в пъти.

Гранична полиция разполага обичайно в такива моменти по около 1000 полицаи на възловата българо-турска граница. Отделно от това обичайно има десетки военни измежду общо около 1000 души от армията – от двете бригади на Сухопътните войски и от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), които са в постоянна готовност да помагат на Гранична полиция и жандармерията, пише „Сега“.

Стела Стоянова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене