Росен Желязков: След ротацията правителството ще бъде с мандата на ГЕРБ

/ БГНЕС
След ротацията на правителството през месец март, правителството ще бъде с мандата на ГЕРБ. Това каза председателят на НС Росен Желязков в Ню Делхи.

Ако не е мандатът на ГЕРБ, няма да има ротация, подчерта Желязков.

Асен Василев ще бъде вицепремиер, а акад. Николай Денков вероятно ще се върне в просветното министерство след ротацията през месец март.

Припомняме, че Желязков е на посещение в Индия. Индия е важен партньор на България в Азиатско-тихоокеанския регион, готови сме да положим усилия за задълбочаване на нашето партньорство в различни сфери от взаимен интерес. Това заяви Желязков на среща с вицепрезидента и председател на Горната камара на парламента на Индия Джагдийп Дханкхар. Това съобщават от пресцентъра на Народното събрание. 

росен желязков индия посещение Джагдийп Дханкхар
НС пресцентър

 

Росен Желязков пристигна на посещение в Индия

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, е на работно посещение в Република Индия.

Росен Желязков изрази своето задоволство от отличния политически диалог на високо равнище и отношенията на традиционно приятелство, всестранно сътрудничество и динамично партньорство между България и Индия. Страната ни отчита нарастващата глобална тежест на Индия като все по-значима политическа и икономическа сила, както и нейното лидерство в науката, технологиите и иновациите, отбеляза председателят на българския парламент. Затова България се стреми към задълбочаване на двустранните връзки и сътрудничество в различни области от взаимен интерес, допълни председателят на българския парламент.

Визитата ни e израз на нашия стремеж към укрепване на политическия диалог на високо равнище и търсенето на възможности за надграждане на двустранните връзки в рамките на стратегическото партньорство ЕС-Индия и Стратегията на ЕС за Индийско-тихоокеанския регион, подчерта председателят на Народното събрание. Той изрази задоволството си, че има възможност да гостува в страната в началото на годината, в която ще бъде отбелязана 70-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Индия.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков изрази надежда да бъде ускорено сътрудничеството в областта на културата, образованието, науката и технологиите, както и договарянето на двустранните програми – Програма за сътрудничество в областта на образованието, изкуствата, културата, младежта и спорта и Програма за сътрудничество в областта на науката и технологии за периода 2023 – 2026 година.

България е много ценен и уважаван партньор за Индия, отбеляза на срещата вицепрезидентът Джагдийп Дханкхар. Богатата култура на нашите две страни е солиден мост за разширяване на съвместните ни контакти във всички сфери на обществено-политическия и икономическия живот, посочи той. Разчитаме на Вашата подкрепа и при подписването на предстоящите споразумения ЕС-Индия в сферата на свободната търговия, добави вицепрезидентът на Индия.

Росен Желязков благодари на вицепрезидента Джагдийп Дханкхар  и за оказаната помощ от страна на индийски военен кораб при евакуирането на българския моряк от пленения товарен кораб “Руен” в Арабско море.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков и водената от него парламентарна делегация отдаде почит пред паметника на Махатма Ганди в двора на индийския парламент. Росен Желязков ще разговаря с председателя на Долната камара на парламента на Индия Ом Бирла.

В състава на българската делегация са председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева (ПГ на ГЕРБ-СДС), председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев (ПГ на ГЕРБ-СДС), председателят на Комисията по икономическа политика и иновации Хамид Хамид (ПГ на ДПС), председателят на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество Валентин Тончев (ПГ на ДПС), заместник-председателят на Комисията по културата и медиите Стоян Михалев (ПГ „Продължаваме промяната – Демократична България“), заместник-председателят на Групата за приятелство България-Индия Нели Димитрова (ПГ „Продължаваме промяната – Демократична България“) и народният представител от Групата за приятелство България – Индия Цветан Предов (ПГ „Има такъв народ“), както и депутатите Ангел Георгиев (ПГ „Възраждане“), Борислав Гуцанов (ПГ „БСП за България“), Александър Вълчев (ПГ „Има такъв народ“).

 БГНЕС, Пресцентър НС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене