Тагарев в Благоевград: Предстои подписване на споразумение между България, Турция и Румъния за разминиране на Черно море

Отдавна работим по споразумението между България, Турция и Румъния за разминиране на Черно море. Стигнахме до съгласие за това как ще се урегулират всички въпроси. Следващата седмица ще бъде подписано и споразумението. Това каза проф. Тодор Тагарев в Благоевград в отговор на актуални въпроси.

Той коментира и несъгласието на Бойко Борисов с евентуално изпращане на български военнослужещи в Червено море, както и критиката, че темата е повдигната без да се консултира с мнозинството в парламента. „Ние трябва да търсим решение с отвлечените българи на „Галакси лийдър“ и отвлечения кораб „Руен“. Няма как да се включим в такава операция без да има решение на НС. Все още в изпълнителната власт дискутираме кой е най-добрият начин да подходим в сегашната ситуация“, каза той. Тагарев бе категоричен, че няма да бъдат изпращани кораби и войска в Йемен. „Участваме по други начини, според способностите ни“, допълни той.

Министър Тагарев коментира още успешната мисия на българските военнослужещи в Косово и Босна и Херцеговина, които по-рано днес бяха посрещнати с официална церемония на площад „Македония“ в Благоевград.

„Това е поредната мисия на Българската армия, която беше изпълнена успешно. В продължение на почти 4 месеца изпратихме тази рота в Косова да усили силите на НАТО, тъй като знаете, че има напрежение в Западните Балкани и имаше нужда от усилване на присъствието на съюзни войски на територията на Косово, за да се стабилизира ситуацията и нашите военнослужещи изиграха своята роля за постигане на тази цел. Радваме се, че всички се върнаха живи и здрави, без инциденти мина цялата мисия“, допълни военният министър.

Той каза още, че военнослужещите са били наградени със знака за участие в мисии, като някои от тях имат по 4-5.

„Това е работата на Българската армия. Това е начина да повишаваме оперативната си съвместимост, да работим с нашите съюзници, да може да работим и в по-сложни условия тогава, когато се налага. Да издигаме престижа на нашата армия и доверието в нея“, уточни той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене