Грипна вълна удари Гоцеделчевско!

В МБАЛ – Гоце Делчев са приети деца с грип „А“, 27 с респираторни инфекции и пневмонии се лекуват във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград Ръст на острите вирусни заболявания отчитат лекарите в Пиринско, а в Гоце Делчев вече има засечени случаи на грип.

В детско отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“ са приети за лечение няколко деца с грип „А“. Инфекцията е установена с тестове, с които болницата разполага.

„Имаме болни деца на 3 и 16 години. Симптомите са висока температура, която е 39 градуса, даже 40. Децата са отпаднали, някои повръщат. Лечението се провежда с противогрипни препарати като тамифлу, правят се вливания за рехидратация“, обясни педиатърът д-р Емилия Поюклиева.

Препълнено с болни е и вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград. „27 са хоспитализираните с вирусни заболявания и пневмонии. Възрастта им варира от 35 до 80 години”, заяви завеждащият отделението д-р Румен Кондев. „В момента преобладават аденовирусите, парагрипните и синцитиални вируси, както и Ковид. Засега в нашата лаборатория не сме засекли грип, тъй като все още не се правят активно тестове.

При повишаване броя на болните ще се увеличат и изследванията за грип и коронавирус. Очаквам в края на месеца да има грипна вълна“, коментира инфекционистът д-р Цветанка Иванова, завеждащ микробиологична лаборатория в МБАЛ – Благоевград.

За това, че пикът на грипа ще настъпи в края на януари, прогнозира и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Към момента заболелите са 125 на 10 000 души средно за страната. Очаква се броят им да скочи в пъти. Препоръките на медиците са хората със симптоми да се тестват, да приемат противогрипни препарати и да си останат вкъщи, както и да се търси лекарска помощ. Грипен щам се е появил през последните дни и сред децата в Перник, съобщи началникът на детско отделение в МБАЛ „Рахила Ангелова“ д-р Адриян Симеонов.

Той поясни, че симптомите на заболяването са висока температура, мускулна слабост и възпаление на очните лигавици. Щамът се преплитал с Ковид. По думите му около празниците отделението е било почти пълно, като от 15-те легла по 10-11 са били с деца с пневмония или бронхит, предимно от вирусно естество. Няма сериозни усложнения. През педиатричните кабинети дневно са преминавали по около 100 деца, но са хоспитализирани по 3-4 от тях. Симптомите са били хрема, суха кашлица и висока температура. \struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене