Съветът на ЕС: България става член на Шенген с премахване на контрола по вътрешните въздушни и морски граници

Съветът на ЕС потвърди късно вечерта на 30 декември, че България и Румъния ще се присъединят към Шенгенското пространство, започвайки от въздушните и морските граници. Европейската комисия приветства взетото единодушно решение от Съвета за присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство, като се започне с премахване на проверките по въздушните и морските граници, считано от март 2024 г.,  се посочва в съобщение на Европейската комисия.

По-рано Австрия вдигна ветото за приемане на България и Румъния в Шенген, а седмица преди това нидерландският парламент свали дългогодишното си вето срещу България.

В съвместна тристранна декларация с Австрия бяха очертани и ангажиментите на България и Румъния за укрепване на функционирането на Шенген. Отделно и Европейската комисия (ЕК) със своя декларация пое ангажимент за подкрепа на България и Румъния в охраната на външните граници на ЕС.

България ще получи значителна финансова подкрепа от Европейската комисия, както и оперативна и техническа помощ от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (FRONTEX) по българо-турската и българо-сръбската граници.

„Противно на разпространената дезинформация през последните дни, България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан“, посочват от правителствената пресслужба и допълват, че България поема ангажимент да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на вторичните движения в изпълнение на европейското законодателство.

„Това включва и стриктно прилагане на Регламента Дъблин и приемане обратно на лица, регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна. Това задължение по Регламента Дъблин се прилага пряко във всяка държава членка от 2013 година насам и е свързано с правилото за отговорността на държавата на първо влизане в ЕС. Ангажиментът, който се поема, е за засилено сътрудничество с ускорени темпове на работа и без излишни формалности. България няма и не може да приема лица, за които не е отговорна“, допълват още от Министерския съвет.

С тристранната декларация се поема ангажимент през 2024 г. да се обсъди дата и за премахването на проверките по сухопътните граници.

„С България и Румъния Шенгенското пространство стана по-силно“, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по повод единодушното решение от 30 декември 2023 г. късно вечерта на Съвета на Европейския съюз за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство с отпадане на контрола по вътрешните въздушни и морски граници от 31 март 2024 г.

„В дипломацията се казва, че добър компромис е този, в който и двете страни не са доволни изцяло. Вярвам, че преговори водени от защита на националния интерес, не можеха да имат различен резултат. Нека направим така, че с взаимно доверие и общи действия, 2024 г. да бъде водена от общоевропейския интерес. С приемането на сегашното Решение на Съвета на ЕС, България става пълноправен член на Шенгенското пространство с поетапно отпадане на контрола по различните видове граници – от края на март 2024 г. ще отпадне контрола по въздушните и морски граници. През 2024 г. ще продължим да работим заедно и за последващо отпадане на контрола по сухопътните граници“, допълни Мария Габриел.

Председателят Фон дер Лайен е заявила, че това е исторически момент за България и Румъния. Както и ден за голяма гордост за румънските и българските граждани.

„От месец март те ще могат да преминават свободно вътрешните морски и въздушни граници, без да бъдат подлагани на гранични проверки. Това е много голяма стъпка напред както за двете държави, така и за Шенгенското пространство като цяло. Поздравления за България и Румъния: това огромно постижение е възможно благодарение на вашата усърдна работа, отдаденост и упоритост. Благодарение на вас Шенгенското пространство ще стане още по-силно в полза на всички граждани на ЕС“, посочва Фон дер Лайен.

Държавите членки на Шенгенското пространство, за които отпада контролът по вътрешните въздушни и морски граници от март 2024 г., са всички членки на Шенген – Белгия, Чешката република, Дания, Германия, Естония, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Малта, Нидерландия, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Словакия, Финландия, Швеция, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, съответно и Румъния.

*Според Регламента Дъблин търсещите убежище не могат да избират страната, в която да им се предостави защита, и тяхната молба следва да бъде обработена от единствено отговорната държава членка.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене