Разследват случай на престъпления в Гоце Делчев и района за получаване на обезщетения след сезонна работа в чужбина

В Районна прокуратура – Благоевград са образувани 17 досъдебни производства във връзка с извършени престъпления за получаване на обезщетения от НОИ – Благоевград след сезонна работа в страни от ЕС.

От тях едно е за решаване по същество, а останалите 16 са неприключени и процесуално-следствените действия продължават. Тази справка бе предоставена от административния ръководител на Районна прокуратура – Благоевград Борислав Ковачки след отправено запитване на репортер на „Струма“ по Закона за достъп до обществена информация относно разследванията за евентуални престъпления при получаване на парични обезщетения след сезонна трудова заетост в държави от ЕС.

Темата за високите обезщетения, които гурбетчиите получават, от доста време е в медийния фокус, но стана особено актуална след реакция на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Според председателя на АИКБ Васил Велев има разработена схема за измами с помощи за безработица, която се разпространява широко напоследък у нас. Българи заминават организирано с автобуси за Франция, където сключват фиктивен договор за работа с местна компания, която обикновено ги назначава на минимална заплата. След седмица се връщат в родината, като се регистрират в бюрата по труда и получават обезщетение за безработни за срок от 9 или 12 месеца в зависимост от стажа си.

По думите му т.нар. „френска безработица“ е възможна заради вратичка в европейското законодателство. Във Франция размерът на обезщетението се определя според заплатата от последния месец, а в България – от последните две години. При фиктивно назначение във Франция на минимална заплата, която е с равностойност над 3000 лева, у нас схемаджиите получават максималната помощ за безработни от 85,71 лв. за работен ден, или около 1800 лв. месечно.

Най-много регистрирани безработни лица, завърнали се от работа в чужбина, включително и от сезонна заетост, са на територията на общините Гоце Делчев, Гърмен, Разлог, Белица, Якоруда и Петрич. Парични обезщетения за безработица след работа в държава, членка на ЕС, са отпуснати обаче само на 1370 лица. Това са официалните данни за 9-те месеца на 2023 г. на Регионалната дирекция по заетостта – Благоевград и ТД на НОИ – Благоевград, които бяха предоставени от директорите Станислава Поповска и Илиан Георгиев след репортерско запитване на в. „Струма“.

„От страна на НОИ се правят насрещни проверки, като при съмнения относно трудовата дейност на лица, подали заявление за отпускане на парично обезщетение с прекратени правоотношения с осигурители от държава, членка на ЕС, и декларирани кратки периоди на заетост се подава искане към ОД на МВР – Благоевград за справка за датите на влизане и излизане от България на всяко едно от тях. В случаите, в които се получи информация, че конкретни лица не са напускали или не са влизали в страната, се подава жалба до Районна прокуратура за предприемане на необходимите действия за установяване извършено ли е престъпление от тяхна страна във връзка с получаване на парични обезщетения за безработица с високи размери. Към този момент са образувани редица такива досъдебни наказателни производства“, обясни директорът на ТП на НОИ – Благоевград Илиан Георгиев.

Ще има ли внесен обвинителен акт в съда за измами с парични обезщетения на НОИ по така наречената „френска безработица“ предстои да разберем.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене