Жълт код за силен вятър в неделя, какво ще е времето на Коледа

В неделя облачността ще се разкъсва и намалява, след обяд над по-голямата част от странат ще стигне до предимно слънчево време. Вятърът ще остане от запад-северозапад, ще е до умерен, в Северна България и западната част на Горнотракийската низина – временно силен, но до вечерта и там ще отслабне. Максималните температури ще са между 9° и 14°, в София – около 10°.

Жълт код за силен вятър има в 13 области на страната – Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Сливен, Стара Загора и Търговище. Ще духа силен северозападен вятър, с пориви преди обяд до 20-22 метра в секунда, съобщават от НИМХ.

В някои от областите жълтият код е валиден само за определени населени места, а не за цялата област, става известно от метеорологичната карта на НИМХ за очаквани опасни метеорологични явления.

Прогноза на опасни метеорологични явления по общини за 24.12.2023 г.
Прогноза на опасни метеорологични явления по общини за 24.12.2023 г.Източник: НИМХ

В област Пазарджик предупредителният код е в сила за областния център, Белово, Стрелча и Септември. В област Стара Загора кодът е валиден за Павел баня, Казанлък, Николаево, Мъглиж и Гурково.

В останалата част от страната не се очакват опасни метеорологични явления.

Над Черноморието облачността ще е променлива, след обяд – намаляваща до предимно слънчево време. Сутринта на отделни места по северното крайбрежие ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен, северозападен вятър. Максималните температури ще са между 8° и 12°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините преди обяд облачността ще е значителна, около и след пладне – ще намалее до предимно слънчево време. Ще духа силен, по високите и открити части – бурен, северозападен вятър. Дневните температури ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра – около минус 1°.

В понеделник и вторник ще бъде предимно слънчево, вятърът ще отслабне още. Минималните температури ще са между 3° и 8°, в котловините на Югозападна България, където ще е тихо – до около 0°; максималните температури ще бъдат между 13° и 18°.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене