„ПО СЛЕДИТЕ“: Нови сигнали за измами с обещания за ремонти на покриви

Нови сигнали за измами с обещания за ремонт на покриви. Десетки хора са измамени с хиляди левове. След като разследване на NOVA в рубриката „По следите“ с Вероника Димитрова показа как семейство е било завлечено с 42 000 лв., сигналите от пострадали продължиха.

Продължението показва още измамени от същата група хора. В един от случаите семейството е било изнудвано и сплашвано с факла в двора на къщата. В друг – възрастен човек, живял в село до Шабла, е бил принуден да плати 60 000 лв. и вероятно е бил подложен на физическо насилие, според близките му.

Семейство от Варна решава да ремонтира покрива на къщата си в село Чернево. Намират обява в пощенската кутия, предлагаща такива услуги. „След като сравнихме фирмите, тази ни беше най-изгодна”, казва Коприна Григорова, потърпевша.

На огледа отива Георги Жеков, собственик на фирмата от град Игнатиево – същата, която NOVA показа в първата част на разследването. Без да знаят, че той е разследван за измами Коприна и съпругът ѝ сключват договор с него. „Дадохме капаро от 9 000 лв. Първо договора беше за 19 800 лв.”, добави тя.

Предварително договорената сума започва да скача с всеки изминал ден. Сумата от 15 000 лв. не задоволява майсторите и те започват да искат още. Общо дадените пари стават 32 800 лв., а след това започват и заплахи. „Бяха оставили факла и един разредител – силно запалим вид. „Много, много недей да се обаждаш, защото ще ти изгори къщата”, посочва Никола Николов.

Семейството гони майсторите и подава сигнал до полицията. „Кварталният си ги знае много добре. Направиха им проверка”, добави той.

След  излъчването на първата част на разследването още една фамилия от Варна се свърза с екипа на „По следите“ с твърдението, че са били заплашвани от Димитър Димитров, собственик на фирма „Ремонстрой 18”. Припомняме, че срещу него има 19 жалби в районната прокуратура на града.

„Той се яви като шефа на фирмата. Заплашваше със саморазправа, щял да ми отмъсти затова, че ще го изгоня. Още от първия ден започнаха да променят сумите”, обясни потърпевш, пожелал анонимност. Човекът търси съдействие от полицията. „Полицията нито са ни викали, нито някой ни е потърсил”, добави друг потърпевш.

Жена от Варна пожела да разкаже за баща ѝ, който е бил принуден да даде 60 000 лв. за фиктивен ремонт на покрив. Подозира, че върху него е приложено и физическо насилие. Мъжът живеел сам в обезлюдено село до Шабла и криел какво му се случва. Той е починал наскоро.

„Теглил е заем от 21 000 лв., които ги няма. Много е странно, че в рамките на няколко дни банка е отпуснала на 74-годишен пенсионер два кредита – единият за 6 000 лв., другия – 15 000 лв. Явно те са го придружавали. Няколко пъти в един ден е теглил по 2 000 лв., докато ги вземе всичките. Отделно си е взел арендата – 12 000 лв. Всичките му спестени пари по сметката, които са в размер на 27 000 лв. също ги няма. Общо липсващите суми и това, което е теглил са около 60 000 лв.”, разказва дъщерята на починалия.

Месеци след като е починал баща ѝ жената намерала бележки със записки колко пари трябва да им даде още. „Това е бил един системен тормоз. Те са продължавали да му искат пари до такава степен, че той е останал без средства за живеене”, добавя тя.

Възрастният мъж имал и синина на ръката, но не искал да каже от какво е. „Цялата му ръка беше синя и когато сестра ми отиде при него, той просто не можеше да стой от болка. Не знаем от какво е била. Той беше много притеснен, защото започна да ни звъни по няколко пъти на ден. Единият път ги изброих – 13 пъти”, каза дъщерята.

От МВР – Добрич съобщиха, че работата по случая продължава. Окръжна прокуратура – Варна извършва служебна проверка на над 40 преписки от Районната прокуратура, имащи касателство с престъпни деяния по повод на ремонтни дейности.
По информация на NOVA сигналите за измамени в полицията са се увеличили.

Повече гледайте във видеото.

https://www.vbox7.com/play:3d71591b68

nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене