Сняг и лед ще сковат Балканите!

Силно стратосферно затопляне се прогнозира към началото на януари.

Това означава отслабване или дори колапс на Полярния вихър и може да доведе до значителна промяна на метеорологичните модели в Съединените щати и Европа.

Времето и стратосферния полярен вихър са тясно свързани, особено през зимата, затова е от изключителна важност каква форма и размери има вихърът с навлизането в сезона.

Към този момент полярният вихър  е с нормален размер, но е изместен поради зона с високо налягане над северната част на Тихия океан. Изображението по-долу показва геопотенциална височина и температура в средната стратосфера на ниво 10mb (30 км.). Полярният вихър изглежда като „циклон“ със студено ядро ​​близо до центъра на ниското налягане. Изображение от weatheriscool.com.

Ако анализираме изображението, можем да видите слаба, топла вълна на границата между двете системи. Това е само малка вълна на затопляне, като се очаква да се усили, през следващите седмици.

Ако погледнем прогнозата за полярен вихър в първите дни на януари, можем да видим много силна зона с високо налягане в стратосферата, понякога наричана „антивихър“. Между двете системи наблюдаваме и силно затопляне.

Какво означава това за нас ? 

Силен полярен вихър обикновено означава силна циркулация на атмосферата на Северния полюс. Това затваря по-студения въздух в Полярния кръг, предизвиквайки по-меко време над Сверена Америка и Европа.

Обратно – слабият полярен вихър има по-слаби въздушни потоци. Като резултат от това задържането на по-студения въздух не е възможно и той се премества от полярните региони, нахлувайки над Северна Америка и Европа.

Очаквания за зимата 

Внезапното стратосферно затопляне основно означава силно повишаване на температурата и налягането в стратосферата. Това причинява голямо смущение в циркулацията и в резултат на това започва колапс на полярния вихър.

Според най-новите прогнози, към края на месец декември се очаква отслабването на полярния вихър, което е свързано с внезапно стратосферно затопляне над Северния полюс.

Очакваме да се образува силна система на високо налягане (антициклон) над Арктическия кръг, която по същество ще избутва по-студените въздушни маси от полярните ширини към ЕвропаАзия и Северна Америка, като същевременно имаме и смущения в потокът от въздушни течения, който става причина за разпадането на полярния вихър.

Тази промяна на времето ще създаде и повече зимни обстановки в Централна и Източна Европа. Съответно по-студено време в района на Източна РусияУкрайнаРумъния и България и страните от Централна Европа. По-студеният континент създава предпоставки и за усилването на средиземноморските циклони.

Разбира се, тези прогнози не са категорични и в близкото бъдеще могат да претърпят промени, затова следете ежедневните актуализации на ситуацията в Meteo Balkans.

Прогноза: Имре Дузмат

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене