Топ разкритие: Фирмата на скандално известния строителен бос от Благоевград инж. Калоян Ерделски- замесена в схемите на окошарените екс-депутати от ДПС Гюнай Сефер и Митхат Табаков!

154-24-84-4227-Erdelski

Бизнесменът от Благоевград взел обекти за над 200 бона от общите схеми на бившите народни избраници от партията на Доган! Днес ще бъде разпитван по делото заради това?

Софийски градски щ съд продължава със & .. съдебното наказателно следствие по делото срещу Гюнай Сефер и Митхат Табаков. На двамата са повдигнати  обвинения по чл. 212, ал. 5 от Наказателния кодекс – за документна измама в особено големи размери, представляваща особено  тежък случай, наказание­то е лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Дни след като ДПС де­путатът Митхат Табаков беше осъден на 4 години затвор за взет подкуп, главният прокурор тогава Борис Велчев поиска сва­ляне на имунитета му.

Причината е събрани доказателства, че Таба­ков и Гюнай Сефер, чийто имунитет също се иска, са извършили длъжностно присвояване в особено големи раз­мери. Ста­ва въпрос – за подпи­сани през 2004-2005 и 2006 го­дина общо 5 договора за стро­ителство на раз­лични обекти меж­ду община Дулово, оглавявана по това време от Табаков и различни фирми на Сефер.

За свое улесне­ние те са извърши­ли и длъжностни престъпления, а именно изготвянето на протоколи за извършени дейнос­ти. Митхат Табаков пък е извършил и улесняващо длъжностно престъпле­ние.

Общата стойност на присвоената сума е 1 652 025 лева. Новите дела са в резултат на едно голямо първоначално разследва­не, по което прокуратура­та проверява над 80 дого­вора на Митхат Табаков.

Събраните доказателства дават основание на проку­ратура­та да образуват две досъдебни производства с обвиняемите ДПС депутати. Първото дело е заради подписан през 2005 година договор за ремонт на 1,2 километра път край село Върбино , обясни по време на брифинг прокурор Ана Малиганова. Тя добави, че изпълнител на контракта е фирма „Бул- мекс“ ЕООД. Стойността на договора е в размер на 90 000 лева, които дру­жеството е получило из­цяло. Към момента оба­че ремонт на пътя няма.

Налице е само изко­пан, разбит асфалт и оста­тъци от него, се сочи в експер­тизата на раз­следващите. Второто дело заради  което депутатите са отно­во клиенти на държавното обвинение, е образува­но заради други чети­ри догово­ра отпреди няколко го­дини. Те да подписани от местните кметове, а проектите се изразя­вате ремонт на общин­ски път в село Малък Девесил, кое­то се намира между град Крумовград и Кърдажли и е на стойност близо 200 000 лева. За иазпълнител на проекта е избрана бла­гоевградската фирма „ Ко­рект строй“ чийто собстве­ник на благоевградския строителен бос инж. Ка­лоян Ерделски. Той при­доби скандална популяр­ност с активността си в социалните мрежи заради която беше аристуван пре­ди време. Днес ще разпитван и проверяван заради общата му дейност с пратените в кауша екс депутати от ДПС. Името на благоевградския бос се свърза и с изпълнението на още два проекта.

Първият е за изграж­дане на общински пазар в кърджалийско село на стойност 520 000 лева, като е договорено авансо­во плащане от страна на общината от 90%. Вторият договор е на стойност 80 000 лева и е за изграж­дане на открит базар в Дулово. И тук отново има уговорка за предвари­телно изплащане на 80% от окончателната сума. Интересното е че чест от въпросните проекти са из­типосани лично в сайта на фирмата „Корект строй“ като реклама за отлично свършена работа на екипа на инж. Калоян Ерделски.

Именно тези 5 договора са причина за образува­нето на новите дела и ис­канията за сваляне преди време на имунитета на двамата депутати.

Вестник „Топ Преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене