Гръцкият синод анатемоса гей браковете

Снимка БГНЕС

Светият синод на гръцката църква застана категорично против сключване на бракове и осиновяване на деца от еднополови двойки. Не се очаква правителството на консерваторите да предложи промяна в закона поради остра реакция вътре в партията, предаде БНР.

Последните проучвания на общественото мнение сред гърците показва, че приемат съжителството на еднополовите двойки, но повече от половината гърци са срещу сключване на брак от тях и още повече да им се позволи да осиновяват деца.

Според проучванията 70% от гърците не са съгласни с осиновяването. Над 40% заявяват, че не биха отишли на такава сватба.

Вчера Светият синод на гръцката църква издаде съобщение, че висшите духовници са категорично против еднополовите бракове. „Децата имат правото да  живеят в семейство с майка и баща, а не с родител едно или две“, посочнат от ръководството на гръцката църква. Нарушенията на църковните канони не се толерира от дълбоковярващите гърци.Само договор за съжителство, както на всички останали гърци, но не и брак с деца, е категоричната позиция на Светия синод.

От друга страна са организациите, които се борят за равни права на едноловите двойки. Новият лидер на СИРИЗА Каселакис, който сключи брак в чужбина с партньора си, не може да го легализира в Гърция.

След днешната позиция на Светия синод не се очаква, че консерваторите ще рискуват да внесат закона за еднополоните бракове в парламента, категорични са депутати.

Петър Бойчев

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене