Страховитият COVID се завръща, внимавайте за тези симптоми

В към днешна дата много хора отново карат тежко коронавируса, очаква ни ужасна зима

„Какво е да се справиш с ковида сега, когато глобалната криза, свързана със заболяването, е приключила? Този въпрос ме занимава, откакто един мой приятел се разболя от коронавирус и беше много изненадан от това колко трудно кара инфекцията. Третият му коронавирус беше много по-силен от предишните“ – така започва анализ на Джеймс Галахър от BBC на тема „Отново Ковид. Защо много хора отново карат тежко коронавируса“, цитиран от БГНЕС.

Ето какво още споделя Джеймс Галахър:

„Мислех си, че всеки следващ път, когато се разболееш, болестта трябва да минава малко по-леко“, ми писа той, докато лежеше изтощен в леглото.

Разбира се, по време на пандемията се говореше много точно за това. Но също така знам, че някои мои колеги от работата, хора, които съм интервюирал, или просто хора, които познавам – са хванали ковида през последните няколко месеца и са се разболели доста.

Историите на всички са сходни – една седмица кашлица, главоболие или висока температура, последвани от хронична умора.

Важно е да се подчертае, че ковидът винаги е причинявал много широк спектър от симптоми. В някои случаи, дори преди появата на ваксините, отделни щастливци са страдали от малко или никакви симптоми на вируса.

За някои хора ковидът е просто хрема и то толкова лека, че дори не им се налага да се принуждават да ровят из домашната си аптечка и да проверяват дали някъде не лежи тест за COVID-19.

Но учените имунолози предупреждават, че ковидът все пак може да се превърне в сериозно инфекциозно заболяване, което протича по-тежко отпреди и може да извади човек от строя за седмици.

И какво се случва?

Как се чувстваме след заразяване с ковида се определя от хода на битката между вируса и защитните механизми на тялото ни.

Най-ранните етапи на заболяването са от решаващо значение, тъй като те определят колко силно вирусът може да се закрепи в тялото ни и колко сериозни ще бъдат последствията.

Изходът от тази битка зависи от това колко силен или отслабен е имунитетът ни и какъв тип вирус е попаднал в организма.

„Страховитият ковид“

Професор Елинор Райли, имунолог в Единбургския университет, сама е преживяла много тежък ковид: тя казва, че болестта е била „много по-лоша“, отколкото е предполагала.

Нивата на антитела срещу ковида при хората сега вероятно са толкова ниски, колкото са били преди въвеждането на ваксините„, казва тя.

Антителата са като микроскопични ракети, които се прикрепят към повърхността на вируса и му пречат да зарази клетките в тялото ни.

Така че, ако имате много антитела, те могат бързо да унищожат вируса, така че всяка инфекция ще бъде краткотрайна и лесно преодолима.

Сега, тъй като нивата на антителата са по-ниски, се пробива по-голяма доза [вирус], което води до по-тежко протичане на болестта„, казва професор Райли и допълва:

„Повечето хора сега имат сравнително ниски нива на антитела, тъй като много от нас са се ваксинирали срещу ковида преди доста време. В Обединеното кралство, ако сте били млади и здрави, са ви предлагали само две дози и реваксинация. Много хора също така не са се заразявали наскоро с коронавирус, а всяко такова излагане също повишава имунитета“.

Професор Питър Опъншоу от Импириъл колидж в Лондон ми каза: „Факторът, който някога правеше огромна разлика, беше много широкото и бързо разпространение на ваксините. Дори младите хора имаха възможност да се ваксинират и това доведе до много съществена промяна“.

Тази година ваксината се предлага на още по-малко хора във Великобритания. Миналата зима ваксината можеха да си поставят хора над 50 години. Сега това могат да направят само хората над 65 години и тези, които са изложени на риск.

Професор Опъншоу казва, че не е привърженик на най-мрачните сценарии, но смята, че сега резултатът е, че „много хора ще получат доста тежки заболявания, които ще ги извадят от строя за дни или седмици“.

Разказват ми и за случаи на млади и здрави хора, които много трудно се справят с ковида. Това е изключително коварен вирус, който понякога води до тежки заболявания, а понякога до „дълъг ковид„, казва той.

Според Оупъншоу казва: „Ако не сте боледували от ковид през предходната година, е по-вероятно да се разболеете от него в близко бъдеще“.

Правителството на Обединеното кралство е решило да ваксинира само тези, които са изложени на риск да умрат от ковида или които може да се нуждаят от болнично лечение. Това намалява тежестта върху Националната здравна служба на Обединеното кралство.

Но професор Райли казва: „Това не означава, че хората под 65 години няма да се разболеят от ковида и да се почувстват много зле. Мисля, че ако тези хора не бъдат ваксинирани, много от тях ще прекарат една, две или три седмици в отпуск по болест тази зима.“

Но не само стратегията за ваксиниране се е променила: вирусът също се променя.

Слаб имунитет

Антителата имат много тясна „специализация“, тъй като действието им се основава на близкото съвпадение между антитялото и частта от вируса, към която се прикрепва. Колкото повече вирусът еволюира и се променя, толкова по-малко ефективни стават антителата.

Професор Опъншоу отбелязва: „Вирусите, които циркулират сега, са доста далеч от имунологична гледна точка от първоначалната версия на вируса, която е била използвана за направата на първите ваксини и която след това е заразявала хората„.

„Много хора имат много слаб имунитет към вирусите от групата Омикрон и техните варианти“, отбелязва експертът.

Ако се разболявате от коронавирус много тежко – или по-тежко, отколкото преди – възможната причина е комбинация от отслабващи антитела и променящи се вируси.

Но това не означава, че сега е по-вероятно да се разболеете критично или да постъпите в болница.

Когато дадена инфекция вече е навлязла в организма, се активира друга част от имунната ни система, т.нар. т-клетки, които вече са били „обучени“ от предишни инфекции и ваксини.

Т-клетките е по-трудно да бъдат объркани с мутации на вируса, защото те откриват клетките, заразени с ковида, и ги убиват.

Те ви предпазват от тежко заболяване и от това да попаднете в болница, но този процес на убиване на вируса има страничен ефект – кара ви да се чувствате доста зле„, казва професор Райли.

Ако Т-клетките се борят с ковида, получавате мускулни болки, треска – от втрисане до висока температура.

И така, какво се случи с прогнозата, че с течение на времето ковидът трябва да се превърне в лека и безвредна инфекция?

Съществуват още четири свързани с ковида коронавируси, които заразяват хората и причиняват симптоми на простуда. Една от причините те да се считат за леки е, че се заразяваме с тях в детството и след това многократно през целия си живот“ ,казва професор Опъншоу и обяснява, че това все още не се е случило при ковидите (все още е далеч, но при всяка следваща инфекция трябва да развиваме допълнителен естествен имунитет).

И така, междувременно, дали някои от нас ги очаква ужасна зима с ковида?

Опасявам се, че да„, заключава професор Райли.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене