Фекалиите попиват в скалите, в които е издълбана ямата, а районът попада в обхвата на подземно водно тяло „Пукнатинни води в Рило-Родопски метаморфити,

СКАНДАЛ! Къде е бюджетът на НП Рила при положение, че фекалии тровят рила от 100 години – буквално!

Идеята на Туристическо дружество „Рилски турист“ за ремонт на външната тоалетна на хижа „Мусала“ доведе до неочакваното разкритие, че от построяването й през 1924 г., под влияние на естествени процеси, нивото на събраните в съществуващата яма отпадни води намалява до минимум, поради което до момента тоалетната никога не е била изпомпвана. На практика това означава, че фекалиите попиват в скалите, в които е издълбана ямата, а районът попада в обхвата на подземно водно тяло „Пукнатинни води в Рило-Родопски метаморфити, Южнобългарски гранити, Калински плутон“ с код на зоната за защита на водите, предназначена за питейно-битово водоснабдяване.

Проблемът е открит от екоинституциите случайно, след като бетонна плоча се срутва в ямата и нивото на фекалиите се вдига рязко. Туристическото дружество веднага подава заявление до дирекцията на НП „Рила“ за спешен ремонт на съществуваща външна тоалетна или изграждане на нова върху съществуващата. В резултат на 27.07.2023 г. е извършена проверка на място от служители на дирекцията с цел уточняване състоянието на съществуващата външна тоалетна. На място е взето решение за изваждане на счупената плоча при възможност и изливане на нова, или изграждане на стени около съществуваща стара тоалетна. През август БДЗБР изисква информация как се пречистват и отвеждат образуваните отпадъчни води и тогава става ясно, че тоалетната никога не е чистена. Същата се ползва активно предимно в периода юни-септември, особено от многото дъновисти през август, след което нивото на съдържанието й спада и на следващата година процесът по пълнене започва отново. Според БДЗБР при ремонта на тоалетната задължително трябва да бъде изградена и дренажна система, която да спомогне за задържане на по-голямо количество отпадни води предвид факта, че тоалетната на хижа „Мусала“ е единствената за целия циркус и обслужва целия поток туристи към и от връх Мусала. Необходимо е монтиране на пречиствателно съоръжение, след което пречистените води ще се събират в два резервоара, поставени на стойки върху терена. После водите от резервоарите ще бъдат изпомпвани и извозвани до ПСОВ – гр. Самоков. Хижа „Мусала“ попада в границите на зони за защита на водите, в защитена зона „Рила“ за опазване на дивите птици, на биологичните видове и природните местообитания, и в защитена територия Национален парк „Рила“, поради което е под засиления контрол на структурите на екоминистерството. Сега „топката“ е в БТС, който е реалният стопанин на хижата и трябва да осигури пари за сложния ремонт заедно със съоръженията за събиране на отпадни води, отвеждането им и пречистване в селищна канализационна система.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене