Кметът на Горно Дряново Ибрахим Пингов избра нестандартен начин да изчисти селото от неправилно паркираните коли

Кметът на гърменското село Горно Дряново Ибрахим Пингов избра нестандартен начин да изчисти селото от неправилно паркирани автомобили, които затрудняват движението по главната или затварят достъпа до второстепенните улици – той призова съселяните си щом видят такава кола, веднага да я снимат с телефона си и да я пратят в личния му Фейсбук профил или на Вайбър на личния му телефонен номер, при гарантирана от негова страна анонимност на фотографа. След това Пингов ще изпраща снимките в полицията, откъдето са му обещали да привикват нарушителя и да му връчват предписание, а при повторно нарушение – да му съставят акт за неспазване на предписание, като там глобата започва от 500 лв.

„Кварталният полицай няма възможност да стои постоянно в селото, затова взехме решение, за което ще ми е необходимо и съдействието на съселяните ни“, обясни кметът.

Стартираната от кмета акция по излавяне на нарушителите срещна колкото поздравления сред съселяните му, толкова и порицания. Според част от горнодряновци това е начин да се толерира доносничеството в и без това разрушените междусъседски отношения.

„Плащаме данъци, за да ни бъде подсигурен полицай и нужният законов ред! По този начин ще увеличите напрежението между хората!“, смятат недоволните.

Пингов обаче остана непреклонен предвид наблюдението му, че щом полицаят тръгне към Дряново, през Фейсбук веднага изтича информацията, всички коли се махат, а щом служителят на реда си тръгне, отново ги изкарват на улицата.

„Относно доносничеството и междусъседските отношения, подаването на сигнал за нагло затваряне на улица не е доносничество, а сигнал за нарушение. Споменах, че анонимността е гарантирана, за да не се създават конфликти между хората. Такива сигнали и без друго получавам всяка вечер, само сега искам да са със снимка“, обясни селският управник.

Това е втора фотоакция на Пингов в селото, което управлява. По същия начин през януари той реши да се справи с безнадзорно скитащите из селото крави, които влизат по дворовете, пасат по гробищата или ровят в контейнерите. След като се опитал да говори със собственици на такива животни, но никой не си признавал, че кравите са негови, кметът призова съселяните си да снимат животното заедно с номера на жълтата му ушна марка и да му пращат снимките, отново при гарантирана анонимност. Той пък щял да препраща снимките на съответните служители, които по номера на марката ще установят собственика и ще му бъде съставен акт.

„Акцията тогава се оказа доста успешна, хората масово започнаха да пращат снимки на крави, които им съсипват парниците. Вероятно и актове има съставени. Имаше и страничен ефект – изпратиха ни екополицай и сега въобще нямаме проблем с крави“, обясни вчера Пингов, който е втори мандат на Горно Дряново.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене