Те са герои: Снежен ад за теснолинейката в Родопите СНИМКИ

Към 22:00 ч. в петък влак „Места“ за Септември потегли от Аврамово надолу към Велинград по трасето, което час преди това беше разчистено от работниците на НКЖИ

Вечерните влакове на тенсолинейката попаднаха в снежния капан на Родопите. В петък срещу събота заваля обилен сняг във високите части, линията побеля в участъка от Велинград до Добринище. Обичайно, на много места по релсите паднаха дървета, камъни, провиснаха и клони, които се оказаха сериозна, но не и непреодолима пречка за композициите „Места“ и „Рила“.

Бригадите по поддръжка на железния път светкавично се задействаха и особено в помощ на първия закъсал сериозно влак – вечерният от Септември за Добринище, става ясно от написаното на страницата във Фейсбук „Родопската теснолинейка“.

Той попадна в капана на зимата в най-тежкия участък „Осморката“ от спирка Св. Петка до гара Аврамово. С помощта на работниците, макар и със закъснение, влакът достигна гара Аврамово малко преди 22:00 ч. и продължи надолу за Добринище.

От другата страна на най-високата гара Аврамово беше късният влак Добринище – Септември. Неговите премеждия започнаха в района на „Шестиците“ между спирка Черна Места и гара Аврамово.

След като изпратена помощ от Национална компания „Железопътна инфраструктура“, падналите дървета бяха почистени и влакът изкачи Аврамово, за да чака насрещния, чийто път прокарваха в Осморката. Линията беше под снега. Изключителен професионализъм от страна на машинистите, които не оставиха влака, въпреки всички предпоставките за това.

Към 22:00 ч. в петък влак „Места“ за Септември потегли от Аврамово надолу към Велинград по трасето, което час преди това беше разчистено от работниците на НКЖИ. Уви, за кратко време снегът бе заличил следите от чистенето и нови десетки дървета и клони препречиха пътя му.

Вече обаче нямаше помощ за почистването – навярно не са очаквали такива нови щети за кратко време, затова не бе изпратен човек с влака надолу.

Локомотивната бригада, с помощта на персонала във влака почистиха линията от новопадналите препятствия, за да стигне влакът до гара Цветино, без това да влиза в задълженията им и с цел да не се трупа още по-огромно закъснение от чакане на помощ вдън хората в суровата зимна нощ.

Оттам надолу без проблем до Велинград и Септември, където също беше чистено преди това. С почти 200 мин. закъснение, влакът стигна гара Септември в 02:10 ч.!

Адмирации за работата на служителите от НКЖИ, отговорни за поддръжка на линията! Те продължават работа срещу белите, които снегът е направил през цялата нощ. Влаковете се движат със закъснения.

Истинските герои в нощта обаче са Атанас Иванов и Халил Мустафа – машинист и помощник-машинист на влак 16106 „Места“, които доброволно чистиха линията от още десетки паднали дървета и клони и обслужиха влака до крайна гара, въпреки правото им да го откажат и да чакат помощ с часове насред гората!

Респект към труда на всички, грижещи се за теснолинейката! Да бъдат здрави!

Поради паднали клони върху железния път между гарите Цветино, Аврамово и Якоруда има нарушение в графика на движението на влаковете в този участък в неделя. Това съобщиха от Българските държавни железници (БДЖ).

Поради тази причина крайградският пътнически влак №16220, Клептуза (Цветино 06:15 – Септември 08:25) се отменя в участъка Цветино – Велинград. Пътниците се пренасочват към следващи влакове по това направление.

Пътническите влакове №16102, Рила (Добринище 06:25 – Септември 11:23) и №16101, Вихрен (Септември 03:31 – Добринище 08:22) също бяха отменени. Пътниците се извозват с автобуси.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене