Търговията с роби е законна в България

„Френската измама“, разкрита от българския бизнес, всъщност е кампания срещу вдигането на осигуровките и заплатите в България

Ужас, държавата България фалира заради френска схема. При която българи от бедните области като Благоевград, Смолян и Кюстендил напускат работа, работят една седмица във Франция и след това вземат по 1800 лв. обезщетение в продължение на 12 месеца.

Тази ужасяваща и разтърсваща измама от няколко седмици ни разкрива един от официалните говорители на т.нар. бизнес – шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

И добавя императивно как българската държава трябва да забрани на безработни да пътуват извън страната, за да не изкарат случайно някой лев, докато берат маслини и тютюн в Гърция. Тези, които са в болнични също трябва да бъдат приковани с белезници за леглото.

Звучи патриотично и с мисъл за страдащия български бюджет. А всъщност е искане за законна търговия с роби.

Борбата на българските официални работодатели винаги е била една – минималната заплата да стои ниска, максималният осигурителен доход да не се вдига. И в момента е така. Всъщност големият проблем на България с „френската“ измама не е сега, адът ще настъпи след 1 януари, когато максималният осигурителен доход ще се вдигне от сегашните 3400 лв. на 3750 лв. И максималното обезщетение за безработица ще се вдигне от 1800 на 2300 лв. Кратко и ясно го обясни същият този Васил Велев. Без да вмъкне дори думичка, че за да работи пенсионната система в България в момента максималният осигурителен доход трябваше да е 7800 лв., а догодина да стане 9330 лв. Защото логиката на осигурителната система е такава – разликата между минималната и максималната осигурителна сума трябва да е 10 пъти, за да може системата да функционира. В противен случай пенсиите, майчинските и обезщетенията за безработица се плащат не от осигуровките, а от данъците.

И точно тук официалните работодатели, много от които всъщност не са точно предприемачи, а назначени от години бизнесмени с минало от ДС (тази абревиатура може да означава и Добрите сили, не само Държавна сигурност) доволно ще потрият ръце. Защото видите ли, данъци плащат те. Да, ама не. Бюджетът се пълни основно от Данък добавена стойност, който всъщност плащат единствено и само робите, които от приличие в България наричаме работещи. И които заради 24-годишната борба на официалния бизнес срещу осигуровките са обречени на мизерни пенсии, когато и ако успеят да се пенсионират.

Шокиращото е, че всъщност „френски“ измами и вопли идват само от официалните работодатели. За които всяка година през декември настъпва Апокалипсис, защото трябва да увеличат минималната заплата. Въпреки че в същото време реват как нямат хора, които да им работят.

Някак си на никой от тях обаче не му идва на акъла, че хората работят за пари. И трябва просто да предложат по-големи заплати, за да привлекат работници. И че тогава някак си ще престанат и всякакви схеми и измами, просто няма да има смисъл от тях, за да успееш да изхраниш децата си. В крайна сметка пазарът е отворен и щом хората могат да купуват по-скъпо олио или хляб заради пазарните условия, то и бизнесът може да плаща по-високи заплати, за да си намира хора. Които пък да пълнят бюджета с техните си данъци, защото тези на търговците на роби са минимални.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене