Царете на местния бизнес! Как „Пиринско“ се превърна в едновременно в емблема на традици и иновации!

Теодор Несторов е главен изпълнителен директор на „Карлсберг България“ от 1 септември 2023 г. Той започва кариерата си в компанията през 2014 г. като бранд мениджър и само четири години по-късно заема поста маркетинг директор. В тази си роля Теодор Несторов допринася за силното развитие на локалните и международните марки на „Карлсберг“, както и за лидерската позиция на компанията на пазара.

Компанията

„Карлсберг България“ е водещ производител на бира в България и една от най-динамичните и бързо развиващи се компании в бранша с повече от 600 служители. Компанията разполага с две пивоварни – в Шумен и в Благоевград, както и с логистични центрове и търговски офиси в страната. Продуктовото й портфолио включва разнообразие от първокласни бири – националните „Пиринско“ и „Шуменско“, международните марки Carlsberg и TuborgZatecky с благороден жатецки хмел от Чехия, френската Kronenbourg 1664 Blanc, чешката Budweiser Budvar, германската пшеничена бира Erdinger и белгийската абатска бира Grimbergen. „Карлсберг България“ предлага на нашия пазар и сайдера Somersby, лидер в своя сегмент, както и бирения микс Garage в два освежаващи вкуса – лимон и ягода. Компанията има в асортимента си и безалкохолна бира и сайдер под водещите си марки – „Пиринско безалкохолно пиво“, „Пиринско бодро 0.0%“, Somersby 0.0% и Carlsberg 0.0%.

Г-н Несторов, в края на годината как оценявате постигнатото от „Карлсберг България“ през 2023 г.?

През последните години се изправихме пред редица предизвикателства, които повлияха негативно на икономиката, включително и на бирената индустрия – пандемията, войната в Украйна, високата инфлация, поскъпването на основни стоки и услуги. Това доведе до усещане за несигурност и неминуемо се отрази върху покупателната способност и предпочитанията на българите. Годината беше трудна и се наложи да бъдем гъвкави и адаптивни към средата и нуждите на нашите клиенти. През 2023 г. станахме свидетели на безпрецедентна инфлация, поради която отчитаме по-ниска консумация и съответно – спад от близо 4% на пазара на бира в страната. Този спад е видим в традиционна и модерна търговия (търговските обекти), и особено в канал ХоРеКа (заведения, барове и ресторанти). Отчитаме като успех факта, че „Карлсберг България“ запазва лидерската си позиция и продължава убедително да расте в пазарен дял, а също така разширява регионалното си присъствие. Това е наистина впечатляващ резултат на фона на общата икономическа обстановка и се дължи на усилията и всеотдайността на нашия екип.

В областта на иновациите какви новаторски подходи виждате в пивоварния бранш? С какви предизвикателства и възможности се сблъсквате?

– Едно от предизвикателствата пред нас е как да поддържаме интереса на младите потребители (18 – 26 години), т.нар. поколение Z, които имат различна перспектива, начин на комуникация и подходи в избора на продукти. Именно те са двигателят за развитието на специалните видове пиво, овкусените алкохолни напитки и безалкохолните ни предложения, които става все по-популярни в България. Категорията на безалкохолната бира е единствената, която регистрира ръст от близо 20% в обем през 2022 г. Живеем в динамично време. Ето защо потребителите вече имат нужда от напитки, които да са част от техния активен, но и здравословен начин на живот – с по-малко калории и с по-ниско или нулево съдържание на алкохол, с предпочитания към свежите и плодови вкусове. Безалкохолните алтернативи растат, защото дават на потребителите свободата да им се наслаждават навсякъде и по всяко време, например работен обяд, след тренировка или разходка в парка. Друг начин, по който се стремим да оставаме актуални към младите потребители, са нови комуникационни подходи, които целят да подчертаят автентичността на нашите марки. Тази есен например лансирахме „Шуменско авторско пиво Тъмният малц“, което бе създадено в колаборация с телевизионното шоу MasterChef, като посланик на пивото е шеф Таралежков. Уникалното е, че пивото бе създадено на живо пред камерите, благодарение на майсторството на шеф Таралежков и Методи Стоянов, директор „Производство“ в компанията. Друг пример е инициативата „Пиринско Чисти планини“, която цели да демонстрира нашата отговорност към опазването на околната среда. В рамките на кампанията, заедно с над 1000 доброволци, успяхме да съберем 800 килограма отпадъци от природен парк „Пирин“ и национален парк „Кьошковете“ в Шумен.

И тази година спечелихме златно отличие Effie Awards България в категория „Стоки“ за кампанията „Без нищо излишно“, с която лансирахме иновативния продукт „Шуменско 100% Малц“. Създадохме това пиво по повод 140-годишнината на марката и сме щастливи, че той бързо се превърна в любим продукт за почитателите на качествената лагер бира благодарение на своя изчистен и балансиран вкус и майсторството на нашите пивовари. Вярвам, че именно иновациите зад марките и високото качество на нашите продукти е това, с което привличаме нови и лоялни потребители.

Все повече компании осъзнават значимостта на ЕSG стратегията. Какъв е приносът ви в тази област?

– Като лидер на пазара изграждането на култура на устойчиво управление е от водещо значение за нас. Устойчивост се постига с иновации, качество и отговорност към хората, партньорите и околната среда. В България ние прилагаме ESG стратегията на „Карлсберг груп“ „Заедно към нулев отпечатък и отвъд“, която се състои от шест ключови области с конкретни цели за изпълнение в срок до 2030 и 2040 г. За периода 2015 – 2022 г. постигнахме 24% намаление във въглеродните си емисии по цялата верига на стойността, която включва всеки етап от пивоварния процес. Общото количество спестени въглеродни емисии е 58 хиляди тона въглеродни емисии, което се равнява на въглеродния отпечатък от 22 000 коли. В пивоварната ни в Благоевград инсталирахме 640 броя соларни панели, които снабдяват производствената ни база със зелена енергия. Предстои ни и откриване на новата ни пречиствателна станция в пивоварната ни в Шумен, като такава от години функционира в Благоевград и осигурява биологично третиране на 100% от отпадните води на завода. До края на 2023 г. ще подменим изцяло служебния си автопарк, инвестирайки в над 200 хибридни автомобила. Така целим допълнително да намалим въглеродните емисии, отделяни в атмосферата, както и да насърчим екологичната култура в компанията. Всички служебни автомобили в „Карлсберг България“ са оборудвани с блокиращи дрегер устройства, които не позволяват управлението на автомобила в нетрезво състояние и гарантират сигурността на служителите на пътя. Това са конкретни стъпки, чрез които всеки ден допринасяме за това да работим и живеем в една по-чиста и устойчива среда, реализирайки мисията си – да правим бира за едно по-добро днес и утре.

Като водещ производител на бира в страната как виждате ролята на „Карлсберг България“ за ефективното управление на опаковките и намаляването на отпечатъка от тях?

– Един от начините е олекотяването на опаковките. Днес двулитровите PET бутилки са 25% по-леки, отколкото през 1970 г., когато са пуснати за пръв път на пазара. Влагаме също така по-малко хартия в етикетите на нашите продукти, а също така насърчаваме използването на стъклени бутилки за многократна употреба, включително на ниво индустрия чрез общата ни кампания със Съюза на пивоварите – „Върни ме“. Инициативата има за цел да популяризира връщането на стъклените оборотни бутилки в търговските обекти и да образова потребителите. Знаете ли, че всяка стъклена бутилка може да се използва до 50 пъти в пивоварните, а това спестява енергия и ресурси. Стъклото е на 100% рециклируем материал и може да бъде използван многократно. Опазването на природата е споделена отговорност, която зависи от усилията на всеки един от нас. Като водещ производител на бира за нас е важно също така активно да участваме във формирането на структурата и функциите на една бъдеща депозитна система в България. Това е система, при която потребителите могат да връщат различни по вид опаковки (стъкло, пластмаса, кенове и др.) в специални вендинг машини, които се разполагат в търговските обекти, срещу което получават обратно стойността на депозита в пари. Опитът в други европейски страни доказва ефективността на депозитната система по отношение на високите нива на събираемост и обработка на опаковките, както и изграждането на екологично поведение сред потребителите. Например в Дания, където „Карлсберг“ е основният двигател за създаването на такава система през 2002 г., вече постигат над 90% събираемост и рециклиране, като целта е 100% до 2030 г. Това на практика означава постигане на пълна кръговост и минимално въздействие върху околната среда – процес, който подкрепяме и в България на ниво индустрия.

Как привличате служителите си в голямото семейство на „Карлсберг“?

– На първо място, чрез всичко, което правим всеки ден в работата си и което е видимо за хората извън компанията. Това е може би най-силният инструмент. За нас е важно всеки служител да се чувства на точното място и да споделя нашите ценности и начина, по който виждаме света. Търсим хора, които не се страхуват от предизвикателствата, които са любопитни и имат жажда за нови знания и желание да се усъвършенстват. Като част от „Карлсберг груп“ при нас има възможности и за международна кариера или за позиция в друга страна. Но може би най-ценното е, че нашите служители имат свободата не само да споделят идеите си, независимо от мястото си в йерархията, но и да ги реализират. „Карлсберг“ се ръководи от морални принципи като отговорност, прозрачност, стремеж към съвършенство и амбицията да правим нещата по най-добрия възможен начин. Любопитството и желанието постоянно да подобряваме нещата е в основата на нашата философия от създаването на компанията до днес. Доказателство за това е фондация „Карлсберг“, която е основана през далечната 1876 г. с филантропска цел от създателя на компанията Якоб Кристиян Якобсен. Мисията на фондацията е да гарантира, че „Карлсберг груп“ се управлява с мисъл за обществото и с фокус върху иновациите и качеството на продуктите, както и че подкрепя изкуството, културата и изследванията в областта на природните и хуманитарни науки.

А каква е вашата лична мисия в „Карлсберг“?

– Знаете ли, аз съм част от компанията вече 9 години и смятам, че най-силното ни предимство е средата на толерантност, свобода и подкрепа, която изграждаме в „Карлсберг България“. Ние сме част от глобалното семейство на „Карлсберг“ и въпреки различията в езика, обичаите и културата ни, ние се гордеем, че работим като един екип. Аз лично се чувствам дълбоко свързан с компанията, с нейните ценности и етични принципи. Като човек съм намерил своето място, където мога да реализирам своя потенциал, както и да се чувствам удовлетворен от това, което правя. Всяка сутрин, когато идвам на работа, си задавам един простичък, но много важен въпрос: какво мога да направя днес още по-добре от вчера. Вярвам, че човек трябва да постига и доказва успехите си всеки ден. Моята мечта е да превърнем „Карлсберг България“ в пример за иновативна и модерна компания, както и да гарантираме устойчив и дългосрочен ръст. Бих искал всеки, който дойде да работи при нас, да се чувства толкова добре, сякаш си е у дома и е част от едно семейство. Ще знам, че съм го постигнал, когато видя все повече млади хора, които да започват работа в „Карлсберг“ и да израстват с нас през целия си професионален път.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене