Вечерта на 8 декември 1980 г. край дома си Джон Ленън е прострелян смъртоносно

Джон Ленън е убит край дома си в Ню Йорк на 8 декември 1980 г. от Марк Дейвид Чапман. След стрелбата по музиканта, Чапман изчаква полицаите, четейки романа „Спасителят в ръжта” на Дж. Д. Селинджър.

Британският музикант и композитор Джон Уинстън Оно Ленън е роден на 9 октомври 1940 г. Той един от създателите на групата „Бийтълс”. “Бийтълс” се превръща в музикално явление. Гражданската пацифистка позиция на Ленън се откроява в социално ангажираните му текстове.
Групата е сформирана през 1960 г. в Ливърпул от Ленън и Пол Маккартни, Джордж Харисън и барабаниста Пийт Бест, който е заменен през 1962 г. от Ринго Стар. Познати са и като “Ливърпулската четворка”. В периода 1962-1970 г. издават 12 албума, 13 миниалбума и 22 сингъла. Продали са над 1,3 млрд. албума. След разпадането на “Бийтълс” Джон Ленън продължава солово и има осем албума, а дейността му е повлияна от втората му съпруга авангардистката Йоко Оно. Песента Imagine от едноименния му самостоятелен албум се превръща в един от най-продаваните му сингли и е негова визитка. 

На 8 декември светът е разтърсен от убийството на Ленън. Новината се прокрадва и отвъд “желязната завеса”, в соцлагера. Откриваме информация за събитието в рубриката “Спектър” на списание ЛИК, брой 51 от 19 декември 1980 г.:

Наистина никога вече “Бийтълс” няма да свирят заедно. Защото Джон Ленън, техният най-оригинален музикант, създал едни от най-прекрасните песни на поп-музиката, е мъртъв. Мъртъв сега, когато наруши близо петгодишното си мълчание с чудесния албум “Двойна фантазия”. Сега, когато отново се заговори, че четирите “пораснали” момчета от Ливърпул може би ще се съберат, за да възкресят своята незабравима музика от 60-те години.
Вечерта на 8 декември, когато се прибира вкъщи, той е спрян от свой психически неуравновесен почитател, който му иска автограф. Но Ленън бърза.  Отказва. И е прострелян смъртоносно седем пъти.  Източник: БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене