Две идеи как да комбинираме зеленчуци и подправки

Пролетта и лятото ни изкушават да готвим с пресни зеленчуци и подправки. Тази храна е вкусна, полезна и неустоима със своите цветове и аромати. Но и комбинирането на зеленчуците и свежите подправки си има своите тайни. Затова днес сме ти подготвили две страхотни рецепти за успешното им съчетаване, с които ще изненадаш всички наоколо.

Ароматни моркови

Любимата храна на малки и големи (и на лоса Свен от „Замръзналото кралство“) е страхотна във всякакви форми. Класиката е да си хрупаме изчистени моркови или да ги настържем за свежа салата. Но те са и невероятна коктейлна храна, когато са нарязани на пръчици и потопени в малко лимонов сок. А опитвали ли сте ги печени цели? Ако не сте, веднага поправете тази грешка.

Морковите имат естествена сладост, която позволява да се комбинират добре и с по-леки, и с по-силно ароматни подправки. За да им придадеш допълнителен вкус, смело можеш да използваш босилек, кимион, къри, копър, чесън, джинджифил, магданоз, розмарин или мащерка.

А ето и любимата ни рецепта:

Включи фурната да загрее до 180 градуса. Разрежи почистените моркови по дължина и ги сложи в тава за печене. Поръси ги с накълцан на дребно чесън и сол и по 1-2 стръка розмарин и мащерка. Полей всичко със зехтин и остави да се пече 20-30 минути. Резултатът трябва да е меки и леко покафенели моркови с невероятен аромат. Те ще са страхотна гарнитура за месо и риба. Можеш да ги добавиш и към салата и така ще придадеш нотка изтънченост на иначе стандартното ястие.

Пикантна царевица

Съвсем скоро на пазара ще се появят свежите млечни царевици, които всичко толкова много обичаме. По нашите земи най-често ги консумираме варени и много по-рядко по американския начин – на скара или запечени с масло. Но с храната трябва  да се експериментира и да се опитват нови комбинации и вкусове, които да обогатят кулинарната ни култура.

Царевицата, също като морковите, има естествена сладост и мекота, които позволяват комбинирането ѝ с различни подправки. Страхотна добавка към нея са по-пикантните като лют пипер и чили. Но тя се съчетава много добре и с градински чай, кориандър, и босилек.

И за да ти представим колко нетрадиционно може да бъде поднесена царевицата ти представяме една от любимите мексикански улични храни. Естествено ти трябва царевица. Най-добре е да я нарежеш на парчета с дължина около 10 сантиметра. Сготви я на пара или грил докато е готова. Остави я да поизстине и набучи на всяко парче шишче за грил, за да е по-лесно за приготвяне и консумация. След като царевичките са се поохладили, ги намажи с майонеза по избор (пикантна, веган или с горчица). После ги оваляй в натрошен на парчета препечен бекон. Ако не знаеш как се прави, виж нашите хитрости за микровълнова.

В купичка смеси накълцан на много дребно кориандър, лют червен пипер, черен пипер и настъргано твърдо сирене като пармезан. Поръси от тази смес между парченцата бекон и ако трябва леко притисни с ръка, за да полепне. И готово – вече имаш страхотна пикантна царевица, която плаче за една студена биричка.

Снимки: One Green Planet

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене