60% от българчетата между 7 и 9 г. са затлъстели

Джобните пари не им стигат за качествена храна, посочи Яна Данаилова

Над 60% от българчетата на възраст между 7 и 9 години са с наднормено тегло, показват последните данни на Българското сдружение за проучване на затлъстяването. 50% от децата с наднормено тегло след време стават възрастни със същите проблеми.

„На възраст между 7 и 9 години не трябва да има нито едно дете с наднормено тегло. Данните са плашещи. Трудно е да се хранят здравословно, защото изкушенията дебнат отвсякъде. Правят неразумни избори, които са мотивирани и от това, че разполагат с ограничен бюджет. Джобните пари на децата не позволяват те да си купуват по-качествена храна. По-големите деца не посещават столове“, коментира хранителният терапевт Яна Данаилова в студиото на „България сутрин“.

По думите ѝ до 18-годишна възраст всяко трето дете е с наднормено тегло, което не е просто естетичен проблем, а сериозен рисков фактор за здравето.

„Детето може да стане възрастен с наднормено тегло, а наднорменото тегло е рисков фактор за развиване на инсулинова резистентност и сърдечно-съдови заболявания, които са причина номер едно за смъртност по света, хормонални смущения, дори онкологични заболявания“, добави Данаилова.

„Всеки един родител следва да се постарае да изгради добри хранителни навици на детето си. Децата с наднормено тегло имат по-нисък имунитет, страдат по-често от алергии. Все по-често спада възрастовата граница на децата с инсулинова резистентност“, каза хранителният терапевт в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ, ако искаме да изградим хранителни навици, следва да възпитаме себе си, тъй като повечето хора нямат време и посягат към нещо, което е бързо, и децата стават свидетели именно на това. Данаилова сподели, че единственият начин да се случи някаква кардинална промяна е да се работи с младите родители.

„Белтъкът е задължителен – откриваме го в месо, риба, яйца, млечни продукти, бобови, кръстоцветни, ядки, семена. Полезните мазнини можем да ги добавим чрез ядки, семена, авокадо. Комплексният въглехидрат идва от варива, от пълнозърнести храни, от зърнести храни. Тук са лещата, бобът, нахутът, просото. Важно е да не се повтаря едно хранене в рамките на седмица. Винаги се включват фибрите под форма на сезонни салати. Плодовете няма как да не присъстват в детското меню – това е ежедневният десерт, който трябва да получават“, заяви Данаилова.

Според нея безсънието е един от факторите за наднормено тегло. Децата се застояват пред телефоните и не спят, а имат нужда от повече сън в сравнения с възрастните хора. Необходими са им между 11 и 12 часа, за да се наспят пълноценно.

Гледайте целия разговор във видеото

Красимир Ангелов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене