Туризъм в Банско: забележителностите, които не бива да пропускате

Живописният курортен град Банско се намира в  Югозападна България. Сгушен в северната част на Пирин планина, той привлича любителите на пътешествия, запалените планинари и ценителите на чистия планински въздух и красивата българска природа.

Курортът предлага голямо разнообразие от природни и исторически забележителности, отлични ски писти и лифтове, както и прекрасни условия за почивка и забавления. Да не забравяме и автентичните извънредно вкусни бански ястия, които непременно трябва да опитате.

Чрез тази статия ви каним да се запознаете с богатото наследство на Банско и неговите забележителности. Всяка от тях разкрива глава от историята на града, а ние ще ви разкажем за местата, които трябва да посетите, когато гостувате в града.

Източник на изображението: Wikimedia Commons

Църквата “Света Троица”

Църквата „Света Троица” се намира в сърцето на град Банско и е един от неговите символи. Строежът ѝ започва през 1833 г., като за него средства са събрали 270 бански фамилии. Първите богомолци в нея са посрещнати през 1835 г.

Комплексът е обявен за паметник от национално значение.

Църквата се намира в централната част на курорта и няма как да я пропуснете. Часовете, в които можете да я посетите, са всеки ден от 8:00 ч. до 18:00 ч.

Къщата-музей на Неофит Рилски

Къщата на Неофит Рилски е в типичната за Банско архитектура. Построена е през ХVІІІ в. и се намира в голям двор, който е ограден от масивна каменна ограда и дървена порта. През 1981 г. родната къща на българския монах, писател, художник и възрожденец е превърната в музей, тъй като е културен паметник с национално значение.

В музея ще можете да разгледате книги от личната библиотека на Неофит Рилски, части от гръцко-български речник и взаимоучителни таблици. Ще видите и учебника “Първа българска граматика”, който е написан от него през 1835 г.

Времето, в което можете да посетите къщата на Неофит Рилски,  е от  9:00 до 12:00 и от 13:00 до 17:30 часа. Музеят не работи във вторник.

Къщата-музей на Никола Вапцаров

Тя се намира в центъра на курортния град и е част от неговите символи. Обявена е за исторически паметник на културата през 1973 г. В къщата е израснал Никола Вацаров и е отворена за посещения още от 1952 година, поставяйки началото на музейното дело в град Банско.

Музеят е на два етажа и е била дом на поета след 1912 г. В него има редица материали, които разказват за живота му и за богатата история на града.

В къщата-музей е изложена и наградата от Световния съвет на мира. Никола Вапцаров я получава посмъртно през 1952 г.

Природните забележителности около град Банско

В района на курорта има и други забележителности, освен исторически. Най-вероятно сте чували за тях, а може би сте ги и виждали.

Представяме ви ги по-долу:

  • Национален парк “Пирин” – простира се на повече от 40 хиляди хектара площ. На територията му се намират и два големи резервата – Джирница и Юлен.
  • Байкушевата мура – дървото е с впечатляващата височина от 26 м, а обиколката му е почти 8 м. Възрастта на мурата е повече от 1300 години.
  • Връх Вихрен (2914 м) – той е вторият най-висок връх в България и третият на Балканския полуостров.
  • Парк за танцуващи мечки в Белица – проект, осъществем с помощта на “Четири лапи”. Паркът се обитава от мечки, които са били използвани за танцуване и са върнати обратно в природата. Някои от тях са с белези от веригите, с които са били връзвани.
  • Скален комплекс “Сватбата” – на по-малко от 30 км от Банско се намира този природен феномен. Варовиковите скали имат формата на човешки фигури, което поражда и интересна легенда за тяхното появяване.

 

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене