Изграждането на първата магистрала от 7 години насам е поверено на Грома Холд

Започва изпълнението на автомагистрала „Русе – Велико Търново” в участъка от км 61+140 до км 69+040, част от отсечката, включваща обхода на град Бяла.

Това е автомагистралата „Русе – Велико Търново“, която е част от Европейски транспортен коридор номер IX, свързващ Европа с Истанбул и Близкия Изток.

Изграждането на първата магистрала от 7 години насам е поверено на опитната пътно-строителна компания, лидер в бранша – Грома Холд. Тя водещ партньор по проектирането и строителството в е ДЗЗД „АМ РУСЕ ТЪРНОВО“, в което влизат „Европейски пътища“, „Грома Холд“, „Водно строителство – Благоевград“, „Витез Проспект“ и „Пътпроект 2000“.

ДЗЗД „АМ РУСЕ ТЪРНОВО“ спечели обществената поръчка за изграждането на Лот 2 от автомагистралата, а премиерът Николай Денков даде първа копка на мащабния обект в присъствието на министъра на регионалното развитие, зам председателя на Народното събрание, представители на АПИ, депутати, областни управители, кметове, представители на строителите и надзора.  

„Изграждането на автомагистрален път по направлението Русе – Велико Търново ще облекчи изключително товаропотока, ще доведе до рязко намаляване на пътно транспортните произшествия по съществуващия път I-5 и ще спомогне за развитието на икономиката в региона“, каза Христо Савев, основател на Грома Холд.

Трасето преминава между с.Ценово и с.Пиперково, като при пресичането му с републиканския път от Гара Бяла до с.Вардим е предвидено изграждането на пътен възел „Ценово“ тип „полудетелина“. В участъка от км 66+133 до км 66+364 с L=231 м трасето на автомагистралата пресича защитена територия „река Янтра“ в мостово съоръжение с височина на стълбовете над 20 м.

Следва западен обход на с. Ценово, след което продължава в южна посока. При км 68+566 е предвидено изграждането на нов пътен възел тип „тромпет“.

„Общо 4 пътни възела, 4 виадукта, 1 селскостопански надлез и 3 селскостопански подлеза включва проектът. Габаритът на магистралата е 27 м, а проектната скорост е 120 км/ч. Ще бъдат построени още отводнителни съоръжения, предвидени са изграждания и реконструкции на инженерни мрежи“, казва Виктор Велев, управител на Грома Холд.

Проектът се финансира от Оперативна програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене