Мощна геомагнитна буря ни удря до часове

Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 01-02 декември. Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G3-G4.

Възможни са смущения в комуникационните мрежи и дори прекъсване на Интернета на места в Европа и Азия. Предупреждават от Meteo Balkans („Метео Балканс“).

Нека да припомним, че магнитните  бури са разделени на пет категории – G1 „слаб“, G2 „среден“, G3 „силен“, G4 „много силен“ и G5 „изключително силен“.

Причината за тази буря е изхвърляната порция плазма от слънчевото петно AR3500, което изригна на 28 ноември. Тогава астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали изригване на Слънцето с голяма интензивност – M9.8 (R1)  в рентгеновия диапазон. Изригването беше придружено от изхвърляне на коронарна маса със скорост от 800-900 км. в секунда.

Интензивността на рентгеновото излъчване от слънчевите изригвания се обозначава с латинските букви A, B, C, M, X, като с X се обозначават най-мощните изригвания.

Опасността от поредно изригване не е оптимална, тъй като през следващите часове към Земята ще бъдат насочени слънчевите петна AR3501 AR3500 AR3494 и AR3493. Възможно е от тях да бъде изхвърлена нова порция плазма, която може да достигне до планетата и да предизвика геомагнитна буря от клас G3-G4. Според астрономи вероятността от по-силно изригване се повишава до 50-60%.

Ще се вижда ли от България?

Очакваната геомагнитна буря ще от G3, но има вероятност да се усили до G4. Възможно е очакваните полярни сияния да се виждат и в ниските географски ширини. Например от Германия, Полша и Беларус. Не бихме се изненадали дори се вижда и от Северна Румъния и Молдова. Вероятността да се вижда от България е много ниска. 

Поличба или чудо! Кървавочервено небе захлупи България след втория тур на кметските избори! Зрелищни СНИМКИ

Кога да очакваме геомагнитна буря от изригването?

Meteo Balkans направи проверка и установи, че основният му поток е насочен към Земята, което ще предизвика силна магнитна буря.

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Тези, които са чувствителни към явленията, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Какво представлява геомагнитната буря?

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км./сек.

Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвикат образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене