Най-лошата новина за Шенген пристигна, ударът за България е голям

Двете страни няма да влязат в Шенгенското пространство дори в края на тази година

Румъния и България няма да влязат в Шенгенското пространство дори в края на тази година.

Правителствени източници в северната ни съседка заявиха във вторник за Digi24, че в Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 4-5 декември, в чийто дневен ред е присъединяването на Румъния и България към Шенген, няма да има гласуване по тази тема.

Темата обаче може да бъде поставена на извънредно заседание в края на декември.

Румънският евродепутат Рареш Богдан заяви, че това е „стратегическо отлагане, породено от проблема на отношенията между България и Холандия“. Относно положението на Румъния либералът твърди, че Австрия е променила отношението си към присъединяването на страната към европейското пространство за свободно движение.

Рареш Богдан обясни защо отлагането е стратегическо, а проблемът в момента не е Румъния, а България, съобщава „Фокус“.

„Този път това е просто стратегическо отлагане от наша страна, защото, както знаете, това е глас, който се дава за двете страни. Целият процес стартира в партньорство с България. България имаше проблеми, които не бяха затворени с Холандия, те най-накрая затвориха темите. Контролите, които те имаха и ние също преди година и половина, минаха много добре, този път на южната граница на България.

Холандия вече няма резерви, но се нуждае от гласуване за утвърждаване в парламента в Хага, гласуване, което не се състоя за присъединяване. Последният път вотът беше отрицателен и трябва гласуване, за да мине през парламента след свикването на новия парламент, имайки предвид, че в Холандия имаше избори“, каза евродепутатът.

Той твърди, че Австрия е променила отношението си към присъединяването на Румъния към Шенген.

Румъния и България няма да влезят в Шенгенското пространство дори в края на тази година. Правителствени източници заявиха във вторник за Digi24, че в Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 4-5 декември, в чийто дневен ред е присъединяването на Румъния и България към Шенген, няма да има гласуване по тази тема. Темата обаче може да бъде поставена на извънредно заседание в края на декември.

Румънският евродепутат Рареш Богдан заяви, че това е „стратегическо отлагане, породено от проблема на отношенията между България и Холандия“. Относно положението на Румъния либералът твърди, че Австрия е променила отношението си към присъединяването на страната ни към европейското пространство за свободно движение.

Рареш Богдан обясни защо отлагането е стратегическо, а проблемът в момента не е Румъния, а България. „Този път това е просто стратегическо отлагане от наша страна, защото, както знаете, това е глас, който се дава за двете страни. Целият процес стартира в партньорство с България. България имаше проблеми, които не бяха затворени с Холандия, те най-накрая затвориха темите с нас.

Контролите, които той имаше и ние също преди година и половина минаха много добре този път на южната граница на България. Холандия вече няма резерви, но се нуждае от гласуване за утвърждаване в парламента в Хага, гласуване, което не се състоя за присъединяване.

Последният път вотът беше отрицателен и трябва гласуване, за да мине през парламента след свикването на новия парламент, имайки предвид, че в Холандия имаше избори“, каза евродепутатът.

Той твърди, че Австрия е променила отношението си към присъединяването на Румъния към Шенген. „В този момент това не е отлагане, породено от ситуацията в Румъния.

Работи се на всички дипломатически нива на румънската държава и ситуацията по отношение на Австрия е коренно различна от преди година. Много вероятно на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през март или май, до март, веднага след решаването на проблема с отношенията Холандия-България, гласуването в Хага, нещата ще тръгнат добре за нас“, каза Рареш Богдан.

„Не искам да давам надежда на никого, дипломатическите канали с Австрия са отново отворени. Австрия няма същото отношение към Румъния, както беше преди година. България има проблем днес, а не Румъния“, допълва евродепутатът.

Съветът по правосъдие и сигурност, който ще се проведе на 4 декември, няма да подложи на гласуване присъединяването на Румъния към Шенген, въпреки че темата е в дневния ред на срещата, съобщиха политически източници.

Така се иска до края на декември да се свика нов извънреден съвет, на който да се вземе решение за присъединяването на страната ни поетапно, първо по въздуха, от март догодина. Сценарият беше обсъден и от министър-председателя Марсел Чолаку с испанския му колега Педро Санчес.

Испания председателства Съвета през този период. Така на Съвета по ПВР на 4 декември ще бъде обсъдена ситуацията с присъединяването на Румъния и България към Шенген, без това да се подлага на гласуване, като се има предвид, че в Холандия все още се водят преговори за съставянето на новото правителство.

Преди седмица Рареш Богдан каза, че лидерът на антимигрантската Партия на свободата Герт Вилдерс, който спечели неотдавнашните общи избори в Холандия, не представлява опасност за шанса на Румъния да получи достъп до Шенгенското пространство, защото най – вероятно няма да успее да състави ново правителство и да смени настоящия премиер Марк Рюте.

„Герт Вилдерс спечели изборите с 37 депутати от 150, но нито една от политическите сили, нито тези на второ място с 24 депутати, водени от Тимерманс, нито тези на 3-то място, водени от бившия премиер Рюте, не са съгласни да ръководят.

Така че много вероятно Герт Вилдерс ще остане с етапна победа, той ще подготви кампанията си за изборите за Европейски парламент през юни, но няма да управлява.

Така че не трябва да се страхуваме, че Вилдерс, който е против имиграцията и изгради цялата си кампания върху анти-миграцията, баща му е холандец, женен за майка индонезийка. Нямат повече от 90 дни, може би ще издържи… В Холандия имаше месеци, 7, 8 месеца, когато премиерът остана без съставено правителство“, каза Рареш Богдан.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене