Внимание! Жълт код за силен вятър в 12 области от страната

облачно, с превалявания от дъжд, преди обяд в Западна България – от сняг. Вятърът ще е от юг-югозапад, в повечето места ще е до умерен, в източните райони и на места северно от планините ще е силен и временно бурен. С него ще се пренася топъл въздух. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Дневните температури ще се повишат и максималните ще са от 3°-4° в равнините и котловините с тихо и мъгливо време, до 13°-14° на места в Югоизточна България и Централния Предбалкан.

В столицата максималните температури ще са около 5°.

Жълт код за силен вятър е обявен в областите – София, София Област, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Хасково, Кърджали.

Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Над Черноморието ще е предимно облачно и ветровито. Ще духа силен вятър от юг-югозапад. Валежи от дъжд ще има на места, главно в следобедните часове. Температурите ще се повишат и максималните ще са 11°-13°. Температурата на морската вода е около 10°. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде 3-4 бала, привечер на север от нос Калиакра – ще достигне и 5 бала.

Над планините ще е облачно, с превалявания от сняг, на повече места и по-значителни в масивите от Югозападна България. Ще духа силен, вечерта и бурен вятър от юг-югозапад и с него температурите ще се повишават. Със затоплянето, височината, под която валежът ще е от дъжд ще се повишава. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около , на 2000 метра – около минус 2°.

През нощта срещу сряда ще бъде предимно облачно, с валежи, които до сутринта в по-голямата част от страната ще спрат. В сряда с усилване на вятъра от северозапад ще нахлува студен въздух. Ще има значителна облачност и на отделни места ще превали слабо, в Северна и Западна България дъжд и сняг, в Югоизточна – дъжд. Температурите ще са с малък дневен ход от 0°-1° в северозападните до 10°-12° в югоизточните райони.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене