Как кислородната терапия помага при пародонтит

Пародонтозата е често срещано заболяване на венците, което ако не бъде третирано на време, би довело до загубата на зъби.

Конвенционалните лечения на това възпаление не винаги са достатъчни, за да се постигне оптимален ефект на заболяването. В последните години все повече хора откриват, че комбинацията между стандартно лекуване и терапия с кислород в HBO Medical Support Center дава много по-добри резултати за справянето с пародонтозата.

В този материал ще разгледаме какво е HBO лечението, как възниква пародонтита и как сесиите в барокамера помагат за по-доброто възстановяване след третиране на пародонтита.

Какво е терапията с кислород?

Терапията с кислород се извършва в специален уред наречен барокамера, наричана още хипербарна камера.

В барокамерата пациента вдишва чист кислород и е изложен на високо налягане. Благодарение на тази комбинация елементът, който вдишваме, може по-лесно да достигне до наранени и засегнати тъкани в тялото. Това ще помогне за по-бързото им възстановяване и зарастване на засегнатите части.

Сесията с кислородна терапия е безболезнена и протича в рамките на един час. Много от пациентите, подложили се на хипербарна оксигенация (HBO), казват, че тя им действа успокояващо и отпускащо. Други споделят, че са заспивали.

По време на престоя в хипербарна камера може да бъде четена книга или списание. Не се допускат мобилни телефони в устройството. Високото налягане, което се образува в него, би счупило техниката.

Барокамерите, в които се провежда терапията с кислород, са снабдени с телевизор със специална защита срещу високото налягане. На него може да се гледа филм или сериал, докато тече вашата сесия в устройството.

Какво е пародонтоза?

Пародонтозата, наричана още пародонтит, е често срещано възпаление на в устата. Също така това заболяване е сред водещите причини за загуба на зъб. Това се дължи на отдръпване на тъканите на венеца от зъба, при наличие на инфекция. Така се дава възможност на зъба да се движи свободно и да се клати.

Пародонтитът е напреднала форма на гингивит. Това е локално възпаление на венците с инфекциозен произход. То засяга пародонталната тъкан, за която са прикрепени зъбите. Това възпаление се образува при натрупване на зъбна плака (натрупване на бактерии) под венците. В по-големи количества тези бактерии атакуват пародонта, а това може да доведе до загубата на зъб.

Най-честата причина за поява на пародонтит е лошата устна хигиена. Разбира се, съществува риск от развитие на тази инфекция при диабетици, пушачи, бременни или с честа поява на стомашни киселини.

Симптомите на пародонтозата включват зачервяване, подуване и кървене. При някои хора не се проявяват симптоми на възпалението, но това се случва в много редки случаи.

Как терапията с кислород влияе на пародонтозата?

Използването на HBO терапията, за третиране на пародонтоза, не е необичайна медицинска практика, но не е популярна сред стоматолозите.

Както споменахме по-горе терапията с кислород е базирана на вдишване на елемента под чиста форма, при излагане на високо атмосферно налягане. Така вдишаният кислород помага за по бързата регенерация на засегнатите от инфекцията тъкани на венците.

Също така плаката, която се образува по зъбите, се състои от анаеробни бактерии. Те не могат да оцелеят в среда наситена с кислород. По този начин вдишването на 100% концентрат от елемента спомага за тяхното премахване дори под венците, където не може да се стигне с четка.

Терапията с кислород помага и за премахване на симптомите на пародонтоза. Чистият кислород, вдишван под налягане, преминава през кръвоносните съдове и достига до засегнатите тъкани, които са подути и податливи на кървене.

Изследвания

д-р. Александру Бурча и д-р. Лаурента Лелия Михай от факултет по дентална медицина в Букурещ публикуват съвместно изследване в MDPI в началото на 2022г. В него те разглеждат влиянието на терапията с кислород върху пациенти с пародонтозата.

Целта на проучването е да се представи HBO терапията като помощна процедура, с която да се третират пациенти с пародонтит. За целта на изследването те работели със 71 доброволеца на възраст между 38 и 59 години, страдащи от възпаление на венците. Те били разделени на 2 групи. Първата, от 31 души, получила 20 сесии в барокамера за по един час, а втората (контролна група), от 40 души, не преминава през терапия с кислород. И двете групи минават междувременно и през конвенционална пародонтална терапия.

Всички доброволци, от двете групи в опита, преминават през 3 прегледа по време изследването. Първия е преди началото на проучването, втория – седмица след приключване на пародонталното лечение с кислородна терапия, третия – 2 месеца по-късно.

Прегледат включва:

  • Индекс на оралното здраве (OHI-S)
  • Индекс на кървене на сулкуса (SBI)
  • Зъбна мобилност (DM)
  • Дълбочина на джобовете (PD)

Първия преглед за OHI-S показва ниски нива и в двете групи. Втория- подобрение в устната хигиена, което може да се дължи на осъзнаване от страна на доброволците за нуждата от устна хигиена. При третия – групата получила терапия с кислород показва значително по-голям напредък на OHI-S индекса

При проверката на кървене (SBI) и двете групи в началото са показвали високи нива на чувствителност на тъканите. На втория контролната група е показала по-ниски показатели на кървене от венците в сравнение с тази получила HBO лечение. Третия – групата преминала кислородна терапия е показала сравнително подобрение в сравнение с другата, където още е имало хора с най-нисък показател.

За прегледа на дентална мобилност (DM) се установява, че и двете групи имат еднакво положителни резултати за намалено движение на зъбите.

Прегледа за дълбочина на джоба (PD) се извършва с пародонтална сонда. И при двете групи се установява значително подобрение, като групата преминала през барокамера показват много по-добри резултати в сравнение с контролната група при третия преглед.

В заключението си д-р. Бурча и д-р. Михай споделят, че групата, преминала през кислородна терапия, имат много по добри показатели за OHI-S, SBI, DM и PD в сравнение с контролната група, която е минала само конвенционално лечение за пародонтит.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене