Приключи успешно изпълнението на проект с акроним INNOBUS

Сдружение на предприемачите регион Гоце Делчев изпълни успешно проект „Укрепване на конкурентоспособността и екстраверсията на трансграничните фирми чрез прилагане на иновативни и специализирани действия“, акроним INNOBUS с реф. № 6269, ДФП B6.3a.14/13.04.2021, който е финансиран по Инвестиционен приоритет 1-A “Конкурентоспособна и иновативна трансгранична зона”, по 6-та покана на Програма за сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Гърция-България 2014-2020, финансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и съфинансиран от бюджета на Република България.

Дейностите, които се реализираха по време на проекта са следните:

Дейност 1: Подготовка и провеждане на два двудневни семинара за подобряване конкурентоспособността на съществуващия бизнес

Период на реализация: януари – март 2023 в гр. Гоце Делчев

Целеви групи: Ръководители на съществуващи микро, малки и средни предприятия; Служители и мениджъри, работещи в микро, малки и средни предприятия;

Дейността включваше:

  1. Проучване и анализ на нуждите от обучения на територията на област Благоевград.
  2. Подготовка и провеждане на два двудневни семинара за подобряване конкурентоспособността на съществуващи фирми.
  3. Изработване наръчник в шест тематични области за подобряване компетенциите и знанията на управители, мениджъри и собственици на микро, малък и среден бизнес в областта на управлението на техните организации.

В резултат на изпълнението са организирани и проведени два двудневни семинара, предназначени за представители на микро, малки и средни предприятия от секторите Туризъм, Информационни технологии, Производство, Услуги, Търговия на дребно в регион Гоце Делчев.

Дейност 2: Засилване на сътрудничеството и обмена на идеи между бизнеса в различни сектори на икономиката с участието на млади хора с цел насърчаване на младежкото предприемачество чрез обучение и споделяне на опит в областта на създаването и управлението на бизнес

Период на реализация: февруари – юни 2023 г.

Целеви групи: Потенциални предприемачи до 29 години, които възнамеряват да стартират или ще стартират бизнес, вкл. младежи, завършили висше образование.

Дейността включва:

  1. Идентифициране на участници в практическа обучителна програма за потенциални млади предприемачи.
  2. Подготовка на обучителни материали и провеждане на практическа обучителна програма за бъдещи предприемачи.
  3. Провеждане на уъркшоп на тема „Първи стъпки в бизнеса“ с участието на бизнес лидери, които ще споделят своя опит с бъдещи и прохождащи предприемачи.

Дейност 3 Изработване на уеб базирана платформа за туристически термални маршрути по проект с акроним INNOBUS

В изпълнение на проекта Сдружението стартира уеб базирана платформа за туристически термални маршрути, която е свободно достъпна на адрес http://innobus-routes.bg/.

Целта на платформата е да насърчи икономическото развитие на областта и региона и да допринесе значително за повишаване на предприемаческата активност в областта на туризма и предлагането на съпътстващи услуги.

Платформата е на български и английски език и представлява карта на термални маршрути с бързи връзки към всеки посочен обект, като териториалният обхват е административната територия на Благоевградска област. На картата са посочени всички термални извори с туристическо значение, които условно са свързани в 5 кратки маршрута.

Дейност 4. Подкрепа за повишаване конкурентоспособността на бизнеса с фокус върху термалния туризъм чрез проучвания, анализи, бази данни и кръгли маси по проект с акроним INNOBUS.

Дейността бе свързана с осъществяване на проучвания и анализи в подкрепа на бизнеса, провеждане на кръгли маси и дискусии, събиране на данни за сътрудничество в мрежа, с цел подкрепа и подобряване на конкурентоспособността на съществуващите и потенциални предприемачи на територията на област Благоевград с фокус върху термалния туризъм в рамките на проект „Укрепване на конкурентоспособността и екстраверсията на трансграничните фирми чрез прилагане на иновативни и специализирани действия“, акроним INNOBUS.

Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от националните фондове на страните, участващи в Програмата за сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A „Гърция-България 2014-2020”.

Тази публикация е създадена с финансовата помощ на Европейския съюз. Съдържанието й е пълна отговорност на Сдружение на предприемачите регион Гоце Делчев и по никакъв начин не може да се приеме, че отразява възгледите на Европейския съюз, участващите страни, Управляващия орган и Съвместния секретариат.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене