Полицай Тома Паскалев осъден на 1 г. условно и 5000 лв. глоба за сводничество

тома паскалев

Окръжен съд отмни оправдателната присъда и го призна за виновен , ВКС има последната дума 

Окръжен съд – Благоев­град отмени оправдателната присъда на обвинения за сводничество гоцеделчевски полицай Тома Паскалев и го осъди на 1 година условно и 5000 лв. глоба. Условното наказание с 3-годишен изпи­тателен срок наложи съдия Илияна Стоилова, докладчик по делото в тричленката на Окръжен съд – Благоевград. Осъдителната присъда под­лежи на обжалване пред ВКС в 15-дневен срок.

Полицейският инспектор Тома Паскалев бе оправдан преди 9 месеца от районния съдия Калина Иванова след процес, продължил над 1 го­дина при закрити врати. Ми­налата година той започна работа в РУП – Разлог, след като ВАС отмени заповедта за дисциплинарното му уво­лнение. Паскалев беше из­хвърлен от системата на МВР половин годи на след като го обвиниха за престъпление по чл. 155, ал. 3 от НК склоняване – към проститу­ция с користна цел. Според обвинителния акт склонена­та проститутка е била спе­циален агент под прикритие. Планът за отстраняването на Тома Паскалев е изготвен, след като търговката Хатидже Ликова, която вербувал да му дава информация за продажба на контрабандни цигари, се оплакала на шеф­ката на отдел „Вътрешна си­гурност“ в ОД на МВР – Бла­гоевград Гергана Симеонова, че я карал да намери прос­титутка да работи за него.

Полицаи от спец отдела, които дебнат за корумпира­ни ченгета, заложили капан за колегата си. Организира­на била среща между поли­цай Тома Паскалев и жрица под пагон, която се провела на 27 март 2012 г. в слад­карница „Ален мак“. Там той й предложил да работи за него, като й обещал плате­жоспособни клиенти, които давали по 50 евро за час. Пресметнал, че няма да па­да под 100 евро на ден и мо­же да си докарва 2000 евро за 20 работни дни. Полицаят поискал 40% от печалбата срещу сигурен чадър и охра­на. Това била първата и пос­ледна среща между полицая и агентката под прикритие. Паскалев се чул с нея на 28 март, след което телефонът й вече бил изключен. Поли­цейският инспектор е аре­стуван на 17 май от колеги­те му от отдела „Вътрешна сигурност“ и на другия ден е обвинен за сводничество. След 2 месеца съдът-го ос­вободи под „домашен арест“.

Арестът на Тома Паска­лев попари колегите му, тъй като всички го познавали като професионалист, кой­то бил многократно награж­даван. През 2011 г. по слу­чай празника на МВР – 5 юли, Паскалев е обявен за отличник на РУП – Гоце Дел­чев, получава писмена бла­годарност лично от минис­тър Цветан Цветанов и 3 дни допълнителен платен от­пуск. Тогава се заговори, че той е стигнал до разкрития на контрабандни канали на важни хора, което му е „из­яло“ главата. Тома Паскалев мълча през цялото време от лоялност към МВР и даде об­яснения в съда, които оста­наха тайна, както и показа­нията на всички свидетели, след като делото беше за­секретено заради използва­ните СРС-та. 8 от 10-имата явни свидетели бяха поли­цаи – началникът на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОД на МВР Мирослав Данаилов, началникът на сектор „Про­тиводействие на икономи­ческата престъпност“ Краси­мир Кацаров, началникът на сектор СОТ Йордан Латинов, шефът на РУП – Гоце Делчев Николай Тонев, началник група „Криминална полиция“ в РУП – Гоце Делчев Коста­дин Ковачев, инспекторите Костадин Тошев и Тодор Куртев, както и Гергана Си­меонова от дирекция „Вът­решна сигурност“. Тайната агентка под №61 беше раз­питана „тайно“ чрез конферентна връзка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене