ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ НА ДПС СЕЗИРА И.Ф. ГЛАВЕН ПРОКУРОР И ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДАНС: НЕЗАВИСИМО ОТ ДЕКЛАРИРАНАТА ГОТОВНОСТ НА БЪЛГАРИЯ ЗА СПАЗВАНЕ НА САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ, ЖУРНАЛИСТИ ДОКАЗВАТ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ЕДИН ОТ ВАРИАНТИТЕ ЗА ЛЕСНОТО ИМ ЗАОБИКАЛЯНЕ. НАСТОЯВАМ ЗА ЗАДЪЛБОЧЕНО РАЗСЛЕДВАНЕ И НАКАЗАНИЯ, ПРИ ДОКАЗАНА ВИНА

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски сезира и.ф. Главен прокурор  и  председателя на ДАНС за разследване на всички данни и обстоятелства, сочени в разследването на журналиста от Btv Стоян Георгиев “Слонът в стаята. Санкциите не работят”,  излъчено на 26.11.23 г., за това как руски олигарх и политик, заобикаля санкциите и върти милиарден бизнес в България.

Независимо от декларираната готовност за изпълнение на санкциите срещу Русия от страна на България, това журналистическо разследване, в което са използвани и данни от Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални, сочи, че има основателни предположения, че у нас близки до Путин умело избягват да плащат цената за жестоката агресия срещу Украйна, като страната ни е сочена за един от вариантите за  лесно заобикаляне на санкциите. Това е изключително разочароващо и рушащо имиджа на България  като надежден и предвидим евроатлантически партньор, се казва в сигнала, подаден от Делян Пеевски.

Председателят на ПГ на ДПС  настоява да бъде извършена цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка, при която, ако бъдат установени конкретни лица, извършили нарушение на закона, което е довело до заобикаляне на наложените на Русия санкции от Европейския съюз, да бъдат предприети всички, предвидени от закона мерки.

Това е поредният сигнал, с който Делян Пеевски сезира Прокуратурата и ДАНС, свързан със системното нарушение на санкциите срещу Русия, след този за имотите на руската държава в България и серията от сигнали, относно дейността на “Лукойл”.

Необходимо е държавата, с всички свои инструменти да се противопостави на налагащото се тревожно впечатление, че международните санкции срещу Русия, които целят да бъде спряна агресията и да ударят военната машина на Москва, олигархията и самия президент Владимир Путин, на практика не работят в България, настоява Делян Пеевски.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене