Любомир Дацов: Този бюджет е на ръба на дефицита

Снимка: БГНЕС

Последните три години бюджетът се управлява на максимум

Този бюджет е на ръба на дефицита, в него няма фискално пространство за инвестиции, коментира бюджетът за 2024-а  финансистът Любомир Дацов в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Сега средносрочната цел е 3% дефицит, което означава да не правиш сериозни реформи, смята пък анализаторът от ИПИ Петър Ганев. Бюджетът трябваша да е по-смел и в разходната, и в приходната сфера, добави той. Петър Ганев обясни, че ИПИ традиционно правят алтернативен бюджет. Според него „пробутването“ на алтернативни мерки затруднявало много повече ресторантьорите, отколкото 20% ДДС. В разходната част важно било 3 млрд. лв. на социалното министерство да отиват за бедните, да има по-голяма социална насоченост.

Той смята, че някои от новите идеи може да минат между първо и второ четене. „Свят, в който не вдигаме максималния осигурителен доход, е невъзможен, обясни Петър Ганев.

По повод идеята на Асен Василев да продаде една пета от държавната земеделска земя Петър Ганев каза, че по време на обсъждане на бюджета винаги възниквали странични теми, които обхващат целия дебат.

„Продажбата на земя не отива като приход в бюджета, не подобрява дефицита, служи за намаляване на дълга, но не влиза като приход в бюджета, ще се запуши нещо от дълга, но нищо повече“, обясни Любомир Дацов.

„Последните години ставаме заложници на еднократни плащания“, добави Петър Ганев. „Ако продължаваме с висок дефицит, няма как да не расте и дългът“, добави той.

Последните три години бюджетът се управлява на максимум, обясни Дацов. Той добави, че има проблем и с контрабандата на земеделска продукция, а тя била около 30-40%.

Нели Христова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене