Голям изборен шок в Нидерландия, чийто отзвук ще се усети в цяла Европа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

„Катаклизъм в Нидерландия“ е начинът, по който френският в. „Фигаро“ определя очертаващата се победа на нидерландския популист Герт Вилдерс.

„След една колкото кратка, толкова и безумна кампания, крайната десница печели парламентарните избори“, пише изданието. С 35 от 150-те места в долната камара на нидерландския парламент, Вилдерс е далеч пред алианса на лейбъристите и левите еколози, воден от бившия европейски комисар Франс Тимерманс, който получава 26 места.

На изборите, на които избирателната активност беше 66%, Вилдерс изглежда получи преимущество с предложенията си за ограничаване на имиграцията – въпросът, който предизвика разпадането на последното правителство на Рюте след 13 години на власт, когато коалиционните партньори не успяха да се споразумеят по предложение за реформа на законите за предоставяне на убежище в Нидерландия. Имиграцията беше основна тема и по време на предизборната кампания, пише португалският в. „Публико“.

„Крайнодясна партия е на път да спечели най-голям брой депутати на изборите в Нидерландия“, гласи заглавието на британския в. „Гардиън“.

Очаква се антиислямската Партия на свободата да получи 35 места в 150-членния парламент – над два пъти повече, отколкото на предишните избори през 2021 г. Това е голям изборен шок, чийто отзвук ще се усети в цяла Европа. Манифестът на партията включва призиви за забрана на джамиите, Корана и носенето на ислямски забрадки в правителствените сгради.
Въпреки това не е ясно дали Вилдерс, чиято партия е завършвала на второ и трето място на предишните избори, но винаги е била изключвана от правителството, ще успее да спечели достатъчно подкрепа, за да сформира коалиция с работещо парламентарно мнозинство, отбелязва британското издание.

С 35 места, Партията на Свободата повече не може да бъде пренебрегвана, заяви веднага след победата си Вилдерс, обръщайки се към останалите партии. Той изрази увереност, че ще успее да постигне споразумение.

Въпреки победата си, партията на Вилдерс далеч не е сигурна, че ще сформира коалиция, отбелязва в заглавието си и френският в. „Монд“. За да управлява, тя ще трябва да постигне споразумение с формации от дясното и дясноцентристкото пространство.

Водещите партии ще проявят неохота да влязат в коалиция с човек, който призова Нидерландия да оттегли неотдавнашните си извинения за търговията с роби, да прекрати доставките на оръжие за Украйна, да свика референдум за напускане на ЕС и да се ангажира с „нулев брой търсещи убежище“, отбелязва британският в. „Телеграф“.

Лидерите на останалите три водещи партии преди това изключиха възможността да участват в коалиция, ръководена от Партията на свободата. Но Питер Омцихт, чиято партия „Нов социален договор“ спечели 20 места според екзитпола, изглежда смекчи позицията си, като заяви, че е „на разположение“, въпреки че евентуалните коалиционни преговори „няма да са лесни“, посочва британското издание.

„Герт Вилдерс е най-лошият кошмар на ЕС“, гласи заглавието на „Политико“, което предрича, че евентуално правителство водено от крайнодесния популист, ще има сблъсъци с Брюксел по редица теми.

Вилдерс смекчи антиислямската си реторика през последните седмици, но няма признаци да се отказва от евроскептицизма си. Но дори нидерландските избиратели да не бъдат убедени да последват британците и да излязат от ЕС (а социологическите проучвания сочат, че това е малко вероятно), има всички индикации, че евентуално правителство на Вилдерс в Хага пак ще бъде кошмар за Брюксел.

Евентуално място за Вилдерс на масата на срещата на върха на ЕС би променило динамиката, наред с други крайнодесни и националистически лидери. Изведнъж различни политики, вариращи от борбата с климатичните промени до реформата на ЕС и дори изпращането на оръжия за Украйна, ще бъдат подложени на обсъждане и дори на промяна, предрича изданието.

Победата на Вилдерс ще предизвика шок в цяла Европа, посочва и в. „Ню Йорк таймс“. Kрайнодесните партии вече отбелязаха успехи в Северна Европа – включително в Швеция, където правителството вече зависи от парламентарните гласове на партия с неонацистки корени, и Финландия, където десницата влезе в управляващата коалиция./БТА

Александър Попов

dnes.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене