Без категория

Има ли цензура в българската журналистика

Николай Бареков

През последния месец авторитетната национална телевизия БТВ е на път да бъде напълно обезличена, подобно на Нова телевизия. Припомням, че Нова телевизия е попаднала в очевидна зависимост от дълбоко компроментирания Бойко Борисов. Като нов политик, който се бори за държава с правила и без цензура, искрено се надявам, че най-голямата българска медия, БТВ, няма да я споходи същата злощастна съдба. Наскоро в тази телевизия беше цензурирано мое участие, както разбрах с личната намеса на директора на новините, г-жа Люба Ризова. Очевидно тя е в някаква сенчеста за обществото зависимост от същите кръгове, които дирижират зловещата медийна кампания срещу третата политическа сила в страната след БСП и ГЕРБ – „България без цензура“. След като не ни бе дадена дума след основаването на нашата партия, нито на мен, нито на наш представител, днес в най-гледаното време на телевизията бе поканен един политически маргинал, който злословеше срещу нас в продължение на половин час със своите лъжи и манипулации. В слугинажа си Ризова стигна и до там, че в централната емисия на телевизията потули сигнала за срещата на Бисер Петното в дома на експремиера Борисов. Цинично е, че това стана след като същия този Бисер Петното унижи репортер на БТВ.
През последните дни диктаторът от Банкя се занимава основно с привикването, мачкането и подкупването на цели сектори от българската журналистика, принизявайки я до плод и зеленчук. Дълбоко вярвам че българската журналистическа гилдия няма да се поддаде на този шантаж.
Логиката показва, че зловещите маши на Борисов в медиите, като Люба Кулезич и Люба Ризова, е най-добре да се осветят сами и да станат официални говорители на новите и стари политически проекти, които бяха създавани с ограбените от народа милиарди. Колко струва една журналистическа съвест, особено когато 15 години си директор в голяма медия и обслужващ нерегламентирани интереси? Къде са всички гледни точки в новините и публицистиката на тази българска медия? Къде са актуалните личности и събития от деня?
Искрено се надявам, че новото ръководство на БТВ, в лицето на Павел
Станчев, ще се постарае да избегне краха на новините на Нова телевизия, като за целта зададе ясни параметри и стандарти в най-влиятелната българска медия, при това с чужд американски капитал. За какъв медиен монопол говорим като над две трети от телевизионния пазар е концентриран в две телевизии, в които политиците сме изцяло зависими от личното мнение на техните ръководители и капиталите, които седят зад тях. В борбата за демокрация и правото на хората да говорят свободно, съдбата на БТВ е ключова. Ако и тя попадне в ръцете на един бивш и потенциален диктатор посредством неговото оръжие – ръководството на новините, то всички каузи в името на хората ще бъдат погубени.

Николай Бареков – бивш журналист и настоящ политик

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене