Направи добро: Ето как може да помогнем на бездомните животни да преживеят зимата

Призоваваме всички граждани, които имат налични стари дрехи и одеяла, да направят един кът за бездомно животно пред блока си, в който то да може да намери подслон, прясна вода и храна. Това заяви ръководителят на Клиниката за бездомни животни към фондация „Четири лапи“ д-р Надежда Мечева. Тя коментира каква помощ можем да окажем на безстопанствените животни през студените месеци. Специалистът препоръча хората, които имат възможност, да приютят у дома бездомно животно, когато температурите навън са минусови.

В студено време бездомните животни могат да получат тежки премръзвания. Водата и храната също замръзват, което затруднява намирането на този ресурс в студените месеци, обясни Мечева.

Тя напомни, че често бездомните котки търсят топлина до двигателите на автомобилите, което крие опасности за тях. Котките могат да пострадат тежко при евентуално запалване на двигателя, подчерта Мечева. Моля, почуквайте или проверявайте автомобила си преди потегляне, така може да спасите живота на бездомно коте, призова специалистът.

Как да се грижим за домашните животни през зимата 

Ушите, опашката и лапите са частите от тялото на кучетата, които са най-склонни към измръзване. При минусови температури стопаните могат да сложат топли дрехи на своите четириноги приятели, каза също Мечева. Уверете се, че дрехата няма да възпрепятства свободното движение на кучето  или да намали способността му да се изразява чрез езика на тялото, например размахване на опашката, отбеляза тя.

Мечева препоръчва обувки за кучета за защита на лапите, особено за тези породи, които не са „естествено защитени от зимата”. Важно е обувките да са точният размер. Те трябва да пасват удобно и да позволяват осъществяването на правилната терморегулация, уточни тя.

През зимата специална грижа се налага и за лапите на кучетата. Експертът коментира, че често от химикалите, с които се обработват улиците през студените дни, се получават тежки изгаряния на възглавничките на лапите. След всяка разходка е важно лапите на кучетата да бъдат измивани. Това ще попречи на кучето да оближе пясък и сол, които биха могли да разстроят и неговия стомах, посочи Мечева.

По време на разходки трябва да се избягват заледени водни повърхности. Ако ледът е тънък, може да се пропука и кучето да падне вътре, предупреди специалистът. За да няма инциденти от този вид, тя съветва стопаните да водят кучето си винаги на каишка.

Мечева обърна внимание, че треперенето и повдигането на лапите са знак, че на четириногото животно му е студено. При хладно време е препоръчително животното да се извежда на по-чести, но по-кратки разходки.

„Не“ на пиротехниката и „да“ на хуманното отношение към животните

Във връзка с предстоящите новогодишни празници „Четири лапи“ отново ще обърне внимание на негативното влияние на пиротехниката върху животните. Предстои традиционната кампания, с която фондацията призовава хората да посрещнат празниците без заря или пиратки. От организацията обръщат внимание, че на пазара има алтернативни и също толкова атрактивни методи за празнуване, „които не представляват опасност за животните, като бенгалски огън, шампанско, сапунени мехурчета, лазерни лъчове и летящи фенери“.
Кампанията против използването на пиротехника кореспондира с друга цел на „Четири лапи“ за хуманно отношение към животните като цяло. От фондацията припомниха, че тази година Европейската комисия (ЕК) трябваше да излезе с предложения за реформи на четири основни законодателни акта за хуманно отношение към животните в рамките на Европейския съюз (ЕС).

В началото на октомври 2023 г. обаче заместник-председателят на ЕК посочи, че ще се пристъпи само към една от четирите обещани законодателни реформи за хуманно отношение към животните, а именно транспортирането на живи животни, коментира от организацията.

„На 6 декември ЕК най-накрая ще публикува обещаните предложения за преразглеждане на регламента за транспорта, който диктува бъдещето на животните, които се транспортират в рамките на Европа и извън нея“, казаха експертите.

„Четири лапи“ призовава Европейската комисия за сериозно преразглеждане на регламента за транспорта и за незабавни действия за справяне с най-тежките проблеми, свързани с хуманното отношение към животните, коментираха още от фондацията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене