Доайени удариха на камък: Няма кой да организира честването на 50-годишния юбилей на хандбала в Благоевград

_thumb (1)Организацията на чествания по повод 50 години организиран хандбал в Благоевград удари на камък. Идеята на основоположниците на хандбалния с порт в областния център Божидар Багашев и Иван Пелтеков за отбелязване на кръглата годишнина остана без реализация. Двамата доайени на този спорт имаха прекрасните намерения да съберат състезатели и треньори от различни поколения точно за половинвековния юбилей. Много са имената на състезателите и наставниците в спорта с най- малката кожена топка, който са дала много за развитието на този спорт в града.

Освен Багашев и Пелтеков трябва да отбележим и имената на Любен Марчев, Михаил Янакиев, Христо Ставрев, Димитър Керемедчиев, Драгомир Радулов и др. Носители на медали с различен блясък са женския отбор на Пирин, който става шампион през 2001 и 2005, четири пъти вицешампион и три пъти бронзов медалист, печели купата през 2001 година, юношите на Пирин, които печелят титлата през 1972 и 1981 година, юношите на Интер, които също станаха шампиони и мъжкия отбор на Интер- Академик, който е бронзов медалист в турнира за купата. В класирането по медали от 1061 година насам женския отбор на Пирин заема престижното пето място в България от общи 25 отбора участвали в шампионата през различни периоди.

Плеяда от качествени състезателки защитават цветовете на Пирин и националния отбор на България, като Софка Арабаджиева, Анжела Вангелова, Аделина Павлова, Ваня Стоилов, Симона Запрянова, Любима Ласкова и др. През Благоевград определен период преминаха звездата на българския хандбал Росица Бъкарджиева и Анна Бирюкова. Треньор на тима бе най- титулувания наставник в родния ни женски хандбал Христо Коев.

За първи път Пирин намира място в елитния шампионат при жените през 1977 година. Първото официално състезание по хандбал в областта, тогава окръг, се провежда през май 1963 година в Благоевград. В него участват отборите на Петрич, Академик София и Ботев Пловдив, а именно този турнир поражда импулс за организирано начало на този спорт в града, което става година по- късно. След половин век обаче няма кой да отбележи тази знаменателна годишнина.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене