Говори д-р Атанас Пелтеков с корени от Тешово: През годините напреднахме по отношение на наличието на лекарства в базата ни в Антарктида

На едно от поредните ми тръгвания поработих доста по отношение на наличието на лекарства на Антарктида. Като цяло разделих медикаменти в групи спрямо различните заболявания – очни болести, за уши, нос и гърло, кардиология, алергология, гастроентерология и др. Изпратих информацията на водещи колеги в съответната област, за да дадат те оценка и съответно да надградим списъка, ако се налага. Това разказа за БТА д-р Атанас Пелтеков, от град Благоевград с корени от село Тешово, един от медиците на българската изследователска база на Антарктида „Свети Климент Охридски“.

Смея да твърдя, че се получи нелош списък от медикаменти – от най-обикновените капки за нос до венозни антибиотици, посочи той.

На базата съществува добър набор медикаменти при нужда, увери също д-р Пелтеков.

По думите му за пътуването до Антарктида има медицински минимум, който да гарантира оказването на адекватна помощ при поява на спешност. Освен това и пътуващите към базата имат препоръка как да се запасят с лекарства. Някои от участниците в експедицията могат да имат различни здравни нужди, за които медиците също трябва да бъдат информирани. Затова и преди тръгване се правят подробни изследвания и прегледи.

Попълва се подробен медицински въпросник, който е много полезен за медицинските лица на базата, за да се знае кой в какво състояние е, уточни д-р Атанас Пелтеков.

Медицинският преглед е относително подробен, най-често оценяваме сърцето. Кръвните резултати ни дават представа за функциите на различните системи и органи, каза също той. Медикът уточни, че се отправят и препоръки за ваксинации при необходимост.

Освен това има наръчник за пътуващите – какви дрехи и медикаменти да носят. Задължително е в багажа да има тъмни очила и защитни кремове.

Здравето и емоциите на човека на Антарктида 

Според д-р Пелтеков промяната в климата не оказва особено влияние върху участниците в експедицията.

На практика няма драстично отражение. Понеже сме на острова, основният проблем е свързан с вятъра. На о. Ливингстън духа непрекъснато, обясни специалистът.

По думите му вече е започнало да се обръща и по-научнообосновано внимание върху здравето и условията на пътуващите до Ледения континент.

Това става благодарение на усилията на част от пътуващите натам. Започват да се оформят насоки, по които да работим в бъдеще време със събраните  база данни от изследвания, коментира д-р Пелтеков.

Част от работата на медиците в българската изследователска база е да следят не само физическото състояние, но и психическото. Далеч от дома се появява носталгия, умора от самия път, понякога има и симптоми на депресия, отбеляза медикът.

При поява на някое от гореизброените неща, се говори се индивидуално с всеки. Д-р Пелтеков каза, че е важно това да се усети навреме и да се окаже психологическа подкрепа.

Околната среда и отпадъците 

Като общопрактикуващ лекар д-р Пелтеков знае, че за по-доброто здраве на човека е необходима и по-добра околна среда.

Опазването на околната среда е жизненоважно за всички ни. Няма спомен да съм хвърлил боклук нерегламентирано, а при възможност винаги съм участвал в проекти за опазване на природата, коментира медикът.

По думите му и на Антарктида могат да се видят белезите от човешкото влияние върху природата, но контролът е строг. Виждал е остатъци от пластмасови буйове и бидони за отпадъци.

За щастие, в момента поне, на Антарктида няма чак такива замърсявания, счита той.

На Антарктида има проверяващи, които във всеки момент могат да направят проверка, за да оценяват въздействието върху околната среда. Водолази дори могат да се проверят акваторията на базата за евентуално изхвърляне на отпадъци, разказа Пелтеков.

Специалистът уточни, че изследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ е допринесъл много за намаляване на отпадъците. „Миналата година се отървахме от почти до 70% от натрупаните боклуци“, посочи той.

Пътуване с нови емоции и очаквания 

Д-р Пелтеков обобщи, че всяка експедиция се стреми да подобри постиженията на предходната – по отношение на научната работа, за доизграждане на системите в базата, разпределението на дейностите между отделните участници. Същевременно всеки път пътуването е различно и носи нови изненади и спомени, посочи медикът. Д-р Пелтеков сподели, че се приготвя бързо за пътуването. Макар че ще отсъства дълго от дома, той не взима много неща със себе си.

Мои близки ми подаряват талисмани, понякога икони, но нямам ритуал преди тръгване. За мен ритуалът е събирането на багажа за половин час, разказа още медикът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене